Felhívás!

Felbomlott a koalíció, kilép a kormányból az ALDE

Felbomlott a koalíció, kilép a kormányból az ALDE Románia

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) állandó tanácsa úgy döntött hétfőn, hogy a párt kilép a kormányból, és Mircea Diaconu államfőjelöltségét támogatja – jelentette be Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu hozzátette: lemond szenátuselnöki tisztségéről.

Az ALDE vezetője kifejtette: “pozitív választ várt” a miniszterelnöktől az ALDE azon kéréseire, hogy újítsák meg a kormányprogramot, hogy csökkentsék felére az államtitkárok számát és ennek megfelelően a kabinetekben alkalmazottak létszámát, de nem kapott megfelelő választ, így a pártvezetőség a kormányból való kilépés mellett foglalt állást.

Azt mondta, ez nem “könnyű döntés”, de véleménye szerint a kormánynak ki kell lépnie a “védekező álláspontból”, amely eddig jellemezte.

“Nem vállalhatunk kezességet továbbra is azokért az intézkedésekért, amelyeknek nincs megfelelő alapjuk, például a 114-es kormányrendeletért, amelynek esetében figyelmeztettünk a negatív hatásokra, és amelyet olyan rendelkezésekkel egészítettek ki, amelyekkel kapcsolatban előzőleg nem született megállapodás közöttünk. Nem mehetünk tovább olyan költségvetés-konstrukciókkal, amelyekről fél év után kiderült, hogy nem lehet úgy végrehajtani, ahogyan elképzeltük, mivel a képzelet szabad, de a valóság korlátozó. Nem vállalhatunk kezességet olyan intézkedésekért, amelyekkel nem értünk egyet”- szögezte le Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE elnöke szerint a koalíció helyi és központi szinten egyaránt “gyengén működött.”

“Hosszú időn át támogattuk a kormányt, mert úgy éreztem, hogy szükség van valamilyen politikai stabilitásra, és nem szokásom, hogy a kormányban ellenzékiként viselkedjem. Ezért véleményem szerint helyesebb, ha most civilizált módon elválunk, és minél könnyebb folytatást kívánunk a PSD-nek és a miniszterelnök asszonynak, de mi ellenzékbe vonulunk, azzal együtt, ami ezzel jár”- mondta Popescu-Tăriceanu.

A pártelnök elmondta, azt javasolta kollégáinak, hogy támogassanak egy független államfőjelöltet, Mircea Diaconut – amiről Victor Pontával, a Pro Románia elnökével is egyeztetett -, mert bebizonyosodott, hogy egy párt által indított jelöltnek “kötelezettségei lesznek” ez iránt a párt iránt azt követően is, hogy beköltözik a Cotroceni-palotába.

A Pro Románia is Diaconut támogatja

A Pro Románia Mircea Diaconu jelöltségét támogatja az államelnöki tisztségre – jelentette be hétfőn Victor Ponta pártelnök.

Hozzátette: Mircea Diaconu nem tagja a Pro Romániának, a párt független jelöltként támogatja őt.

“Kollégáink többsége egyetértett abban, hogy Mircea Diaconut támogassuk, mert ő más mint a többi jelölt. Láttuk, hogy mi történik azokkal a pártelnökökkel, akik államfők lettek (…): nem sikerült elszakadniuk saját pártjuktól, igaz, hogy erre lehet nem is lett volna szükség. Lehet, hogy Románia számára egy független jelölt, Mircea Diaconu jelenti a megoldást, aki nem lesz a Pro Románia tagja”- nyilatkozta Ponta a parlamentben.

Tăriceanu lemondott az elnökjelöltségről is

Lemondott arról, hogy jelöltként induljon a november 11-ei államelnök-választásokon – jelentette be Tăriceanu.

“Bejelentem, hogy lemondtam az elnökjelöltségről, hogy ne mondják azt, azért léptünk ki a koalícióból, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy saját jelöltet állít az államelnök-választásokon. Számunkra, az ALDE képviselői számára, az elnökjelölésnél sokkal fontosabb az ALDE-nak mint a liberális értékeket és alapelveket képviselő politikai pártnak a jövője a román politikai színtéren” – hangoztatta Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE vezetője megállapította, hogy Viorica Dăncilă kormányfőnek “nem volt bátorsága” a parlament támogatását kérni a kormány átalakításához, de “toborozza” az ALDE tagjait.

Popescu-Tăriceanu arra utalt, hogy egy hétfői Facebook-bejegyzésében Viorica Dăncilă úgy fogalmazott, “számít az ALDE és a Pro Románia tagjai közül mindazok támogatására, akik belátják, hogy “a gyávaság és a felelősség előli menekülés soha nem fogja előrevinni Romániát”.

“Nagyon kedves a miniszterelnök asszony, mert látom, hogy toborozza tagjainkat, és minket, a többieket, gyávának minősít. Nos, én javasoltam Viorica Dăncilának, hogy terjessze a parlament elé a kormányátszervezést, de azt mondta, nem tudja, nincs bátorsága. Azt is javasoltam neki, hogy legyen bátorsága elbocsátani az államtitkárok felét. Nincs bátorsága. Javaslatot tettem arra, hogy csökkentse felére a közméltóságok kabinetjeiben dolgozók számát. Nincs bátorsága. Megmondtam neki, hogy jöjjön a kormányprogrammal a parlamentbe. Tehát azt hiszem, a dolgok világosak” – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

Nem mond le a külügyminiszteri tisztségről Ramona Mănescu

Nem mond le a külügyminiszteri tisztségről Ramona Mănescu, noha pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kilépett a kormányból.

Mănescu azzal indokolja döntését, hogy tárgyalásban áll több európai hivatalossággal olyan ügyekben, amelyekben az országot a következő öt évben érintő döntések születhetnek, és – mint állítja – Romániának komolyságról kell tanúbizonyságot tennie.

“Megértettem az ALDE álláspontját, tiszteletben tartom azt, és természetesen mindenki eldöntheti, hogy melyik utat követi, de azt gondolom, jelen pillanatban rossz lenne, ha Románia következetlenséget tanúsítana, ezért felvállalom, hogy a továbbiakban tisztségben maradok, legalább addig, amíg tisztázódnak a dolgok, és sikerül előremozdítanom az európai hivatalosságokkal, illetve más uniós külügyminiszterekkel folytatott egyeztetéseket” – fogalmazott a külügyi tárca vezetője a Digi 24 televíziónak adott interjúban.

A kormányból való kilépés bejelentése után Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök azt mondta, kizárják a pártból az alakulat azon minisztereit, akik nem mondanak le.

Erre reagálva Ramona Mănescu kifejtette, meggyőződése, hogy ha Tăriceanu ezt mondta, ez fog történni esetében is.

“Nem fogok átállni a Szociáldemokrata Párthoz, az biztos. Folytatni fogom a külügyminiszteri megbízatást, és azt hiszem, ez elegendő” – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.