Felhívás!

Fejlődő boszorkányok

Fejlődő boszorkányok Románia

A fiatalabb romániai boszorkányok buzdításának engedve már idősebb társaik is a neten jósolnak, illetve rontanak, s ezzel komoly bevételre tesznek szert. A boszorkányok EU-pártiak, már az EP-választásra készülve mormolják a román kormánypártot megbénító varázsigéket – figyelt fel a hvg.hu

„Ismételd utánam: legyek együtt azzal, akivel lenni akarok” – ismételgetik egy romániai varázslócsaládtagjai videólinken egy indiai ügyfélnek, aki éppen szerelmi varázslatot rendelt a neten. „Egy igazán erős boszorkány nagy távolságból is képes megoldani a problémákat. Nem a telefon, vagy a Facebook teszi a varázslatot: az általunk kimondott szavak varázslatosak, s ahhoz, hogy működjön a dolog, elég egymás szemébe nézni” – idézte a Reuters a húszéves Cassandra Buzeát, aki szerint egyre több romániai boszorkány vállal netes munkát.

Állítólag az országban legalább négyezer, magát boszorkánynak mondó ember él, ügyfeleik az Egyesült Államokból és Ázsiából is keresik őket. A világhálóra költözést a fiatalok kezdték, de végül rávették az idősebbeket is a digitalizálásra, s az üzlet jól fizet: egy kártyajóslás ötven eurónál kezdődik, de vannak olyan rítusok is, amelyek elvégzéséért több száz eurót kérnek.

A boszorkányok a politikával is foglalkoznak, tengeren túli kollégáikkal összefogva olyan varázslatokat végeznek, amelyek megbüntetik azokat, akiket a rossz szándék vezérel: ők állásuk elvesztésére, illetve egészségük megromlására számíthatnak – legalábbis az idézett boszorkányok szerint. Akik a román kormányt sem kímélik: május 25-én, az EP-választás előestéjén a korruptnak tartott bukaresti kabinet lesz a célpontban, a cél az, hogy jobbra forduljon Románia sorsa.

Korábban a Magyar Nemzet is foglalkozott a romániai boszorkányokkal azt írva, hogy virágzó iparágnak számít a jóslás és a varázslás Romániában, jóllehet a hatóságok a közelmúltban kezdtek fellépni a hiszékeny és babonás emberek tömegeit átverő szélhámosok ellen. Az országban annak ellenére örvend régmúlt időkre visszanyúló hagyománynak a kuruzslók, boszorkányok és varázslók tevékenysége, hogy a húszmilliós lakosság mintegy kilencven százaléka hívő ortodox.

Az önmagukat varázslónak, jövendőmondónak, a fekete és fehér mágia szakértőinek mondó „szakmabeliek” – akiknek túlnyomó többsége roma nő – általában újsághirdetésekben, valamint erre szakosodott honlapokon népszerűsítik szolgáltatásaikat. Például az önmagát szerénytelenül „a földkerekség legerősebb, a CNN-nek rendszeresen interjúkat adó” varázslónőjének nevező Brățară (nevének jelentése karkötő – az interjúkról pedig csak ő henceg) azt állítja, képes bármilyen rontást, átkot levenni ügyfeleiről, és bármilyen jellegű problémáikra képes megoldást találni. Ez többé-kevésbé valamennyi javasasszony esetében így van, szerintük egyformán értenek az egészségi vagy szerelmi gondok leküzdéséhez, helyrebillentik az emberek anyagi nehézségeit, sőt átkot is szórhatnak kliensük rosszakaróira. Mindezért természetesen tetemes honoráriumot kérnek. 2010-ben a hivatalos foglalkozások közé iktatták a boszorkányságot, mégpedig az adóhatóság kezdeményezésére, így azóta a „varázslás” is adókötelesnek számít.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások