Felhívás!

Február 29-éig megszervezik a PSD kongresszusát

Február 29-éig megszervezik a PSD kongresszusát Románia

Legkésőbb február 29-én megtartják a Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusát, jelentette ki Marcel Ciolacu, a párt ügyvezető elnöke szerda este, az országos végrehajtó bizottság végén.

“A jelenlegi vezetés ideiglenes. Nagyon világos célkitűzésünk és mandátumunk van: meg kell szerveznünk egy kongresszust februárban. Határidőt is megszabtunk, ez február 29-e. Meglátjuk majd, hogy rendkívüli, vagy rendes kongresszust szervezünk, a többség az utóbbi felé hajlik. Mi, az ügyvivő csapat, eleget fogunk tenni mandátumunknak, a kongresszust átlátható és korrekt módon szervezzük meg” – jelentette ki Ciolacu.

Arra a kérdésre, hogy jelölteti-e magát a kongresszuson, Marcel Ciolacu hangsúlyozta: “Az én mandátumom jelen pillanatban az, hogy legkésőbb február 29-éig megszervezzek egy korrekt és átlátható kongresszust, amilyen minden eddigi PSD-kongresszus volt. Miután meggyőződtem róla, hogy mindent véghezvittem, amit kell, döntést hozok erről is” – mondta a PSD ügyvivő elnöke.

Hozzátette, “az volt a nagy kihívás, hogy az áttérés a régi vezetőségről az ügyvivő vezetőségre a lehető legdemokratikusabb és korrektebb módon történjen”.

“Precedens nélküli lenne, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el a költségvetést”

Precedens nélküli lenne Romániában, de valószínűleg Európa szintjén is, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el az állami büdzsétörvényt, jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerda este, hozzátéve, ha mégis erre kerülne a sor, a szociáldemokraták módosító javaslatokat fognak benyújtani a liberálisok tervezetéhez.

“Jogalkotási javaslatokat fogunk benyújtani a költségvetési törvény módosítására” – fejtette ki Marcel Ciolacu a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése végén, kérdésre válaszolva.

A PSD ügyvivő elnöke hozzátette, a párt nem akar “feltétlenül” benyújtani egy bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

Majd azzal folytatta, hogy amennyiben a kormány felelősségvállalással akarja elfogadni az állami büdzsétörvényt, az “precedens nélküli lenne Romániában, de Európában is”.

“Ez a legfontosabb törvény, amely vitára kerül a parlamentben, nem kerülheted ki a parlamentet, amikor az állami költségvetést állítod össze, ezt eddig még senki nem engedte meg magának, (…) azonban Románia tele van meglepetéssel” – mondta még Ciolacu.

“Ha a bírák és ügyészek úgy gondolják, fel kell számolni a SIIJ-t, a PSD is ennek megfelelően szavaz”

Amennyiben az igazságszolgáltatási szakmai egyesületek azon a véleményen lesznek, hogy fel kell számolni az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt, “a PSD is ennek megfelelően fog szavazni”, vélte Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke.

“Először azonban látni akarom a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a bírák, az ügyészek nagyon világos álláspontját ebben az ügyben; amennyiben az igazságszolgáltatás szakmai egyesületei azon a véleményen lesznek, hogy fel kell számolni ezt a bizottságot, vélhetően a PSD is ennek megfelelően fog szavazni” – válaszolta Ciolacu a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése végén arra a kérdésre, hogy változott-e a párt álláspontja az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztályt illetően.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.