Felhívás!

Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére

Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére Románia

Fábián Gyula a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének a tisztségére, és a parlament jövő hétfői ülésén meg fogja kapni a többségi szavazatot – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes a koalíciós pártok kedd esti ülése után.

Kelemen szerint szerdán hallgatják meg Fábián Gyulát a szenátus és a képviselőház jogi bizottságának együttes ülésén, és amikor sor kerül majd a parlament plénumában a szavazásra, meg fogja kapni a többségi szavazatot.

Arra a kérdésre, hogy az USR képviselői miért nem írták alá a Fábián Gyula jelölését, Kelemen azt válaszolta, hogy az alakulat vezetőségét kell megkérdezni erről, nem őt, de leszögezte, hogy a koalíciós tárgyalásokon az USR nem kérte ezt a tisztséget.

Az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásával kapcsolatban Kelemen leszögezte, hogy ha a Velencei Bizottság állásfoglalása megérkezik két héten belül, rendkívüli ülésszakot hívnak össze a szenátusban, és végére járnak az eljárásnak. “Amikor az állásfoglalás megérkezik, összeülünk a koalícióban, megvitatunk minden részletet, és felszámoljuk az ügyosztályt” – szögezte le.

A kézdiszárazpataki születésű Fábián Gyula a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) szerzett jogi diplomát 1994-ben, majd ugyanitt doktorált nemzetközi közjogból. Kolozsvári tanulmányai után Kányádi Sándor ajánlotta fel számára a Herder-díjához tartozó ösztöndíjat, mellyel 1995 és 1996 között a Bécsi Tudományegyetemen képezte magát a közösségi jog, a nemzetközi közjog és az emberi jogok területén. Kányádi Sándor azzal indokolta választását, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségnek nagyobb szüksége van jól képzett jogászokra, mint bölcsészekre.

Fábián Gyula párhuzamosan ügyészi és oktatói karriert is épített. Ügyészi pályafutását Kézdivásárhelyen kezdte, és a Kolozsvári Táblabíróság ügyészségének helyettes főügyészeként fejezte be tavaly decemberben.

A BBTE Jogi Karának előadó tanáraként nemzetközi és uniós jogot oktat román és magyar nyelven. Fábián Gyula társszerzője egy kisebbségi jogokról írt tanulmánykötetnek is.

Barna: nincs köze az ombudsman kinevezésének a SIIJ felszámolásához

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR PLUS társelnöke cáfolta kedd este azt a feltételezést, amely szerint az alakulat képviselői az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásától tennék függővé azt, hogy megszavazzák a Nép Ügyvédjének a kinevezését, akit az RMDSZ javasolt a tisztségre.

Arra a kérdésre, hogy az USR PLUS garanciát kapott-e arra, hogy fel fogják számolni a SIIJ-t, ha megszavazzák a Nép Ügyvédjének a kinevezését, Barna leszögezte: “Semmiféle garanciáról nem volt szó. Két külön dologról van szó, és külön tárgyaltunk ezekről. Holnap (szerda – szerk. megj.) meghallgatják a szakbizottságokban a jelöltet az ombudsmani tisztségre. A SIIJ felszámolása számunkra prioritást jelent, és a koalíción belül ragaszkodtunk ahhoz, hogy ne kockáztassuk, hogy őszre maradjon el ez az eljárás, így megállapodtunk abban, hogy július elején, amint megérkezik az állásfoglalás a Velencei Bizottságtól, rendkívüli ülésszakot hívunk össze a szenátusban”.

FRISSÍTÉS: Pozitívan véleményezték a jogi bizottságok Fábián Gyula nevesítését

A képviselőház és a szenátus jogi bizottsága pozitívan véleményezte Fábián Gyula jelölését a Nép Ügyvédje tisztségre.

Fábián Gyulát az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja.

A Nép Ügyvédjét a parlament két házának együttes plénuma nevezi ki, erre várhatóan hétfőn kerül sor. Fábián Gyula az egyetlen pályázó a tisztségre.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.