Felhívás!

Ezeket a módosításokat tartalmazza az újabb igazságügyi kormányrendelet

Ezeket a módosításokat tartalmazza az újabb igazságügyi kormányrendelet Románia

Megkapta az igazságügyi minisztertől a 7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító tervezet szövegét, és az “jelentős mértékben tisztázza az aggodalmakat és konfliktust okozó témákat” – közölte péntek este Lia Savonea, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Savonea sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a 2019/7-es rendeletet módosító szöveg “kevés, de nagyon fontos” ponton változtatja a jogszabályt. “Visszaállítja a 2004/303-as törvény 54-es cikkelyét eredeti formájában, tehát a magas rangú ügyészeket csak ügyészek közül nevezhetik ki és csak az ügyészi osztály, nem pedig a teljes plénum jóváhagyásával. Ugyanakkor a tervezet javasolja az 57-es cikkely hetedik bekezdésének hatályon kívül helyezését, amely megtiltotta volna, hogy ügyvivő jelleggel nevezzenek ki vezetőket az ügyészségek élére. Nem marad meg az az előírás sem, amely a jó hírnév csorbulása miatt kizárta volna a bírákat és az ügyészeket az igazságszolgáltatásból” – sorolta a CSM elnöke.

A tervezetet elküldték a bíróságokhoz és ügyészségekhez, amelyek véleményt fogalmaznak meg, majd a CSM plénuma jövő héten szavaz az intézmény álláspontjáról az ügyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.