Hirdetés
Hirdetés

Az EB szerint a fogyasztáson alapuló gazdasági fejlődés miatt nem érjük el az uniós életszínvonalat

Az EB szerint a fogyasztáson alapuló gazdasági fejlődés miatt nem érjük el az uniós életszínvonalat Gazdaság

Hiába erőteljes Romániában a gazdasági fejlődés, ha az a fogyasztáson alapul – hívta fel a figyelmet jelentésében szerdán az Európai Bizottság. A bizottság emlékeztetett, hogy a fogyasztáson alapuló gazdasági fejlődéssel nem lehet elérni az uniós életszínvonalat.

A nagy infláció miatt a fizetések folyamatosan veszítenek értékükből, a munkaerőpiac továbbra is túlfeszített, a nem megalapozott, rögtönzött béremelések pedig befolyásolják az ország versenyképességét – mutat rá az Európai Bizottság. Az adóintézkedéseket tartalmazó 114-es sürgősségi kormányrendelet zavart okozott a pénzügyi szektorban, a kormány adminisztratív döntései a feje tetejére állították a makrogazdasági paramétereket – olvasható a jelentésben. Az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésében az Európai Bizottság megállapította: Romániában egy sereg területen nem történt előrelépés az utóbbi időben.

Hirdetés
Hirdetés

Az EB figyelmeztetett, hogy Románia 2016-tól letért arról az útról, amely a tartós, szilárd fiskalitás fele vezet, nem látszik, hogy az ország hogyan fogja idén végrehajtani a GDP 1 százalékát kitevő éves strukturális kiigazítást, ami az államháztartási hiánycélt illeti.

Rámutatott, a kiszámíthatatlan politikai döntések jelentős bizonytalanságot okoztak az üzleti szférában, bizonytalanná váltak fontos befektetések. Továbbra sem működik megfelelően a közigazgatás – hiába nőttek jelentősen ebben a szférában a bérek – , ez pedig gátat vet a fejlődésnek.

Továbbra is messze elmarad az uniós átlagtól az infrastruktúra fejlettsége, nincsenek komoly befektetések az oktatásba, az egészségügyi ellátásba, a szociális felzárkóztatásba és az innovációba, pedig ezek a területek javíthatnák hosszú távon a termelékenységet és a gazdasági növekedést. Annak ellenére, hogy növelték a béreket és a nyugdíjakat, a dolgozó szegények száma nagyon magas maradt, és a kevésbé fejlett régiók leszakadása tovább erősödött.

(Maszol/Ziarul Financiar)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük