Felhívás!

Ezek az RMDSZ parlamenti prioritásai a 2020-as tavaszi ülésszakra

Ezek az RMDSZ parlamenti prioritásai a 2020-as tavaszi ülésszakra Románia

Gyermekközpontú oktatást, több támogatást a családoknak, zöldebb, modernebb településeket, több segítséget a kezdő vállalkozóknak, méltányosságot, hatékony közigazgatást – ezek az RMDSZ parlamenti prioritásai a 2020-as tavaszi ülésszakra, tájékoztat a szövetség hétfői közleménye.

“Az új parlamenti ülésszakban tovább akarjuk bővíteni a nagycsaládok támogatását: így az újszülöttkelengye, a junior értékjegyek és a gépkocsivásárlás mellett kedvezményes lakásvásárlási és -bővítési lehetőségeket biztosítanánk a többgyerekes családoknak, valamint adókedvezményt vezetnénk be azoknak a szülőknek, akik munkaszerződéssel rendelkeznek” – írja a dokumentum.

Az RMDSZ csökkenteni szeretné az osztálylétszám alsó küszöbét, hogy szórványban már tíz diákkal is indulhasson magyar osztály, de azért is, hogy a tanár kevesebb diákkal, hatékonyabban dolgozhasson. Javasolják, hogy már kétéves kortól írathassák óvodába gyermekeiket a szülők, és kezdeményezik, hogy minden diák anyanyelven felvételizhessen az egyetemre.

“2030-ig kiterjesztjük az afterschool és a melegétel-programot minden településre. Lehetővé tesszük, hogy a szülők kezdeményezésére is indítsanak úgynevezett délutániiskola-programot, és más tanintézményekből érkező tanárok is taníthassanak ezeken a foglalkozásokon. Azon dolgozunk, hogy minden olyan iskola, amely rendelkezik a szükséges feltételekkel, kapja meg az engedélyt arra, hogy a minisztérium költségére meleg ételt adhasson a diákoknak” – áll a dokumentumban.

Az RMDSZ több bicikliutat akar, és több pénzt juttatna a turisztikai településeknek. ‘Úgy módosítanánk a turizmust szabályozó törvényt, hogy a turisztikai települések költségvetése abból az 1%-os adóból egészüljön ki, amelyet a vendégek fizetnének be a szállásköltséggel együtt. Ebből utakat, közvilágítást, helyi beruházásokat lehetne finanszírozni, illetve fedezni lehetne a köztisztasággal és hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségeket’ – írják.

Ugyanakkor törvénytervezetet dolgoznának ki, hogy minden megyei jogú városban kötelezően megépüljön a terelőút.

Több segítséget adnának a kezdő vállalkozóknak, ez ügyben megfelelőképpen módosítanák az inkubátorházak működését szabályozó törvénytervezetet.

A szövetség méltányosságot akar, és ezt egyebek mellet úgy látja megvalósíthatónak, ha 90%-kal megadóznak minden olyan közpénzből kifizetett speciális nyugdíjat, amely meghaladja az államelnök havi nettó jövedelmét.

Úgy vélik: Romániának szüksége van egy új, átfogó kerettörvényre a közigazgatás területén.

“Azt javasoljuk, hogy a jelenlegi négy év helyett öt évre válasszuk meg a településvezetőket. Számos európai államban ötéves az önkormányzati mandátum, és nem szervezik ugyanabban az évben az önkormányzati és a parlamenti választásokat. Ez egy stabilabb politikai környezetet teremt, így a helyi beruházások, valamint gazdasági és társadalmi kezdeményezések nem csorbulnának a központi politikai viszonyok változásainak függvényében” – olvasható az RMDSZ parlamenti prioritásai között.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 10., 17:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha az alkotmany kimondja hogy,a torveny elott egyenloek vagyunk! Akkor a specialis nyugdijak azok alkotmany ellenesek!Vagy nem?1Pl:alszol a parlementbe 4-8 evet-egyszer fol nem szollalsz nem beszelve valami okos a tarsadalmat segito torvenytervezet eloterjeszreserol-es nektek jar a 4000-8000 plussz -havi -nyugdij.Ja hogy minden;szentnek;maga fele hajlik a keze alapon…..

 • User
  Dátum: 2020. február 10., 17:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  “Gyermekközpontú oktatás” ezt pl Kézdivásárhelyen,h képzelték el?! A faluról ingázó diákkal rendszeresen csúfot űznek pártérdekből! Minősíthetetlen, h 4 órakor viszik haza falura a diákot!
  Igérni szép szó, vagy ez az afterschool?/afterparty?!😉😎
  After választások megint le van tójva a nép!

 • User
  Dátum: 2020. február 11., 1:32
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Teremtsenek munka lehetoseget, ne bicikli utat, mert a legszegenyebek vagyunk az orszagba!!!! nem lassak, hogy az a videk is jobban fejlodik az orszagba ahol birka pasztoron kivul senki sincs de az utcak es a hazak mindjart jobban neznek ki mint szekelyfoldon.