Felhívás!

EU-csúcs: tízpontos nyilatkozatot fogadtak el az uniós vezetők

EU-csúcs: tízpontos nyilatkozatot fogadtak el az uniós vezetők Románia

Az európai uniós vezetők csütörtökön, a nagyszebeni informális csúcsértekezleten elfogadtak egy 10 pontos nyilatkozatot, amelyben többek közt vállalják, hogy “egyetlen Európát fognak védelmezni”.

“Megerősítjük abbéli meggyőződésünket, hogy egységesen fellépve erősebbek vagyunk ebben az egyre nyugtalanabb, kihívásokkal teli világban. Tudatában vagyunk annak, hogy vezetőként a mi felelősségünk, hogy Uniónk erősebbé váljon, a jövőnk pedig szebb legyen, ugyanakkor elismerjük más európai államok európai perspektíváját is. Éppen ezért ma egyhangúlag megállapodunk tíz olyan vállalásról, amelyek elő fogják segíteni azt, hogy megfeleljünk mindannak, ami ezzel a felelősséggel jár” – áll a Nagyszebeni Nyilatkozatban, amelyet az Európai Tanács magyarul is közzétett a honlapján.

A 10 pontos nyilatkozat a következőkre vonatkozik: védelem, szolidaritás a nehéz időkben, közös megoldások iránti nyitottság, a demokrácia és a jogállam védelme, az eredményekre fektetett hangsúly a legfontosabb ügyekben, a méltányosság elvének tiszteletben tartása, az EU ambícióinak megfelelő eszközök használata, az eljövendő nemzedékek jövőjének védelme, illetve, hogy Európa felelősségteljes globális vezető lesz.

“Kelettől nyugatig, északtól délig egy Európát fogunk védeni. Harminc évvel ezelőtt több millióan harcoltak a szabadságukért és az egységért, és lebontották a vasfüggönyt, amely évtizedekig megosztotta Európát. Nincs helye olyan megosztottságnak, amely a közös érdekünk ellen dolgozik” – nyomatékosítja a dokumentum.

“Jóban-rosszban egységesek fogunk maradni. Szolidaritást fogunk vállalni egymással a nehéz időkben és mindenkor össze fogunk tartani. Képesek vagyunk arra, hogy egyetlen hangon szólaljunk meg és ezt meg is fogjuk valósítani” – emelik ki az EU vezetői.

A Nagyszebeni Nyilatkozat aláírói ugyanakkor nyitottak ‘a közös megoldásokra’, és az egyetértést és kölcsönös tiszteletet tartják szem előtt.

“A jövőben is védeni fogjuk az életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot. Soha nem fogjuk magától értetődőnek tekinteni az európai polgárok nehezen kivívott elidegeníthetetlen jogait és alapvető szabadságait. Meg fogjuk védeni a Szerződésekben foglalt közös értékeinket és elveinket” – hangsúlyozzák.

Az uniós vezetők a tízpontos nyilatkozat végén hozzáteszik: döntéseiket e tíz vállalás szellemének és szövegének megfelelően hozzák majd meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.