Felhívás!

Érvényesnek nyilvánította az alkotmánybíróság a referendum eredményét

Érvényesnek nyilvánította az alkotmánybíróság a referendum eredményét Románia

Érvényesnek nyilvánította csütörtökön az alkotmánybíróság a május 26-án tartott népszavazás eredményét – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek a taláros testület illetékesei.

Ugyanezen források szerint az alkotmánybírák elutasították azt az öt óvást, amelyet a referendum megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban nyújtottak be.

Az alkotmánybíróság június 12-én elhalasztotta a referendum érvényességével kapcsolatos döntéshozatalt, miután iktattak a taláros testületnél egy beadványt, amelyben a népszavazás eredményének érvénytelenítését kérték.

Az alkotmány 146. cikkének előírása szerint az alkotmánybíróság feladata felügyelni a népszavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos eljárás betartását, ugyanakkor a testületnek igazolnia kell a referendum eredményét.

Az alkotmánybíróság megszervezéséről és működéséről szóló, 1992/47-es törvény értelmében a testület plénuma kétharmados többséggel dönthet a referendum érvényességéről.

A Központi Választási Iroda (BEC) június 3-án ismertette a május 26-i népszavazás végleges eredményét. A BEC szerint a referendum első kérdésére 6.459.383 állampolgár válaszolt igennel, 1.059.678-an pedig nemmel. 403.530 voks érvénytelen volt. A második kérdésre 6.477.865 igen és 1.038.916 nem válasz érkezett. Az érvénytelen szavazatok száma 407.088 volt.

Az állampolgároknak a következő kérdésekre kellett válaszolniuk: “Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?”, illetve “Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?”

Johannis: a pártök ültessék gyakorlatba a népakaratot

Üdvözli Klaus Johannis elnök az alkotmánybíróság csütörtöki határozatát, amellyel érvényessé nyilvánította a május 26-i referendumot. Az államfő szerint ez arra kötelezi a parlamenti pártokat, hogy haladéktalanul ültessék gyakorlatba az állampolgárok döntését.

Az Államelnöki Hivatal csütörtöki közleménye értelmében Johannis elnök kéri a parlamenttől, hogy mielőbb foglalja törvénybe az általa kezdeményezett politikai megállapodásban előírásokat, érvényt szerezve ezáltal a referendumon kifejezett népakaratnak.

A közlemény emlékeztet, hogy “több mint 6,5 millió állampolgár válaszolt igennel a Klaus Johannis elnök által összehívott referendumon, amelyet a PSD és az ALDE által a jogállamiság ellen intézett támadások indokoltak”. A népszavazáson az európai és demokratikus Románia mellett tették le voksukat az emberek, drasztikusan megbüntetve ezáltal a korrupt politikusok érdekeit szolgáló büntetőjogi módosításokra irányuló kísérleteket, ugyanakkor azt üzenve a kormánynak, hogy hagyjon fel a sürgősségi rendeletek révén való törvényalkotással – áll még a közleményben.

Az elnök ugyanakkor rámutat, a Románia európai elköteleződéséről szóló politikai megállapodás aláírását megtagadó koalíciós pártoknak “fel kellene hagyniuk a románok akaratával való dacolással”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.