Felhívás!

EMSZ: a magyar érettségizők idén ne vizsgázzanak román nyelv és irodalomból

EMSZ: a magyar érettségizők idén ne vizsgázzanak román nyelv és irodalomból Románia

Ludovic Orban miniszterelnöknek és Monica Anisie oktatásügyi miniszternek címzett beadványban kérte Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke, hogy vegyék ki a magyar tagozaton tanuló diákok idei érettségi programjából a román nyelv és irodalom vizsgát.

Mezei János, az EMSZ-t létrehozó Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke egy online sajtótájékoztatón beszélt erről csütörtökön. Kijelentette: diszkriminatívnak tartja, hogy a magyar tannyelvű iskolák végzőseinek eggyel több tantárgyból kell érettségizniük, mint a román iskolát végző társaiknak. Különösen indokoltnak tartotta a kérést a küszöbönálló érettségi vizsga esetében, amikor a román nyelv és irodalom vizsga nemcsak nagyobb erőfeszítést igényel a magyar diákok részéről, hanem nagyobb egészségügyi kockázatnak is kiteszi őket.

Újságírói kérdésre az elnök elmondta: azt tartaná igazságosnak, ha mind a magyar, mind a román fiatalok az anyanyelvükből vizsgáznának. Hozzátette: ha Szerbiában ez lehetséges, Romániában is lehetségesnek kell lennie. Azt is megjegyezte, hogy a kérés nem jelentené a román nyelv tanulásának az elhanyagolását. Mezei János elismerte, szükség van a román nyelv ismeretére, de szerinte ezt azzal is lehetne biztosítani, ha a magyar iskolákban tanuló diákok számára a másodfokú román nyelvvizsga megszerzését írnák elő. Mint megállapította: ezt a diákok akár már évekkel korábban megszerezhetnék.

Azt is jó megoldásnak találná – válaszolta egy újságírói felvetésre -, ha az erdélyi román diákok számára is bevezetnék be a magyar nyelv tanítását, és előírnák legalább az alapfokú magyar nyelvvizsga megszerzését. Úgy vélte, egymás nyelvét ismerve szebb jövőt lehetne teremteni Erdélyben.

Romániában idén június 22-25. között tartják az érettségit, amely idén csak írásbeli vizsgákat fog tartalmazni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 28., 19:11
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Még több hülyeséget ki tudnak -e találni?A román az állam nyelve azt meg kell tanulni ahhoz, hogy itt érvényesülhessen az ember.Ha Kimegy Amerikába megtanulja az angolt, ha elmegy Kínába megtanulja a kínait.Mert kell.Azt nem értem mi hogy tudtunk megtanulni románul? Mert akartunk, sajnos a mai fiatalság többsége nem is akar megtanulni, nem megsérteni akarok senkit, de ez a véleményem.Az aki megtanul angolul, németül az románul is meg tud tanulni ha akar.Az nem a rendszernek a hibája, hogy egy tízenéves még a nevét sem tudja megmondani vagy azt, hogy hány éves románul.

 • User
  Dátum: 2020. május 29., 7:26
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ennel nagyobb hulyeseget, ki sem talalhatott Mezei Ur.A roman az allam nyelve , es igenis tanuljak meg a gyerekek.Nem szabadna meg fel sem tenni a kerdest.Erettsegi mindig is volt romanbol is, es lesz is.Ilyen Mezei meggondolosakkal, adjuk a lovat a gyerekek ala, hogy nem kell tudni romanul stb stb.Helytelen gondolkodasmod…..