Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elvetette a parlament a román érettségi eltörlését célzó törvényjavaslatot

Elvetette a parlament a román érettségi eltörlését célzó törvényjavaslatot Románia

Elutasította a román szenátus hétfőn Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő törvénykezdeményezését, amely eltörölte volna a román nyelv és irodalom érettségit a kisebbségi tannyelvű iskolák végzősei számára.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) politikusa – aki az RMDSZ jelöltlistáján jutott képviselői mandátumhoz – az oktatási kerettörvény módosítását javasolta oly módon, hogy mindenki anyanyelvéből vizsgázzon. Az MPP szerint így lehetne megszüntetni azt a hátrányos megkülönböztetést, amely a kisebbségi tannyelvű iskolák tanulóit éri, hiszen ők minden felmérőn eggyel több tantárgyból – román nyelvből és anyanyelvükből is – vizsgáznak.

A módosító javaslat azt is előírta volna, hogy a 6. osztály végén megszervezett felmérők esetében, illetve a 8. osztály végén tartott képességvizsgán minden tanuló egységesen az anyanyelvéből vizsgázzon: a román tanulók román nyelvből és irodalomból, a kisebbségi iskolák diákjai pedig anyanyelvük irodalmáról és nyelvtanáról szóló tantárgyból.

A törvénykezdeményezés ugyanakkor a szórványban élő kisebbségek számára is kiterjesztette volna a román többségnek Székelyföldön járó pozitív diszkriminációt, így azokon a településeken, ahol létezik kisebbségi nyelvű oktatás vegyes iskolákban, vagy óvodákban, ott önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmények létrehozását irányozta volna elő a kisebbségi közösségek számára.

A törvénytervezetet egyéni törvénykezdeményezésként terjesztette Kulcsár Terza József májusban a képviselőház elé. A romániai médiában élénk sajtóvisszhangot kiváltó javaslatról Mezei János, az MPP elnöke akkor egy sajtóértekezleten kifejtette: a módosítások a diszkrimináció megszüntetését célozzák, nem pedig azt, hogy a kisebbségi oktatásban részesülők ne tanulják meg az állam nyelvét.

Szerinte a román nyelv elsajátítása érdekében a későbbiekben majd olyan ponttal kell kiegészíteni az oktatási törvényt, amely kötelezővé teszi a kisebbségi oktatásban részesülő diákok számára, hogy középiskolai éveik során legalább középfokú nyelvvizsgát tegyenek románból. Mezei felvetette, hogy hasonló módon a román középiskolás diákok számára is kötelező legyen Erdélyben az alapfokú magyar nyelvvizsga.

A szenátus – a hétfői ülésen jelen lévő hat RMDSZ-es szenátor támogatásával – egyhangúlag megszavazta a szakbizottsági jelentést, amely a törvénymódosítás elutasítását javasolta. A tervezet ügyében a szenátus volt döntő ház, miután a képviselőház anélkül küldte tovább a tervezetet, hogy napirendre tűzte volna.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 22., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Miért kellene elfogadni, nagyon helyes nem tették, én is magyar vagyok, de úgy tartom, hogy ha román állampolgár vagy és Romániában is élsz kötelességed azt a nyelvet beszélned, én nem értem meg ezt az önfejűséget, nem tanulok meg románul mert magyar vagyok, de mikor eljön az idő egy hivatalos papírt nem tudsz elintézni egyedül, meg munkát nem fogsz találni majd mutogatsz mint egy fogyatékos ! Na de mindenki úgy csinálja ahogy neki jó!

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 10:46
  ÉRTÉKELÉS: 4

  2 érettségi tata!😉De így van mikor nem ért az oktatáshoz az ember! Szakiskolába, szakliceumba ” kisérettségi” elméletibe emelt szintű! Ez megoldotta volna a román kérdését is! Unde nu-i cap vai de picioare!!!

 • User
  Dátum: 2019. október 22., 11:36
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A nyelv tanitasanak a modszertanan kell valtoztatni nem pedig eltorolni a vizsgat! Egy ilyen jellegu beadvannyal probalkoztak mar egyaltalan? Az orszag nyelvet , sajat erdekunkben , kell( kene) beszeljuk.