Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasították a székelyföldi románok gondjaival foglalkozó képviselőházi albizottság létrehozását

Elutasították a székelyföldi románok gondjaival foglalkozó képviselőházi albizottság létrehozását Románia

A képviselőház házbizottsága kedden elutasította azt a javaslatot, hogy az alsóház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi bizottságán belül alakuljon egy albizottság, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok problémáival foglalkozik.

Hirdetés
Hirdetés

A javasolt albizottságban az AUR képviselője, Dan Tanasă látta volna el az elnöki, Daniel Ghiţă (PSD) az alelnöki és Alin Coleşa (AUR) a titkári feladatokat.

A házbizottsághoz címzett indoklásban az emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottság illetékesei azzal érveltek, hogy szükség van egy olyan albizottság létrehozására, amely a Kovászna, Hargita és Maros megyében számszerű kisebbségben élő románok gondjaival foglalkozik, ugyanis a térség román lakossága részéről rengeteg jelzés érkezett már a kulturális identitás és hagyományok megőrzésére vonatkozó igényről.

Az indoklás szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az utóbbi évtizedben több tucat esetben megállapította, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében a helyi közigazgatási hatóságok rendszeresen etnikai alapú negatív diszkriminációt alkalmaznak a román közösséggel szemben.

A javasolt albizottságnak az lett volna a feladata, hogy a régióban élő románok speciális gondjainak azonosítása végett „konstruktív párbeszédet” folytasson a helyi közigazgatási intézményekkel, a prefektusi hivatallal és a három említett megye közintézményeivel. Az albizottság jelentéseket fogalmazott volna meg, panaszokat nyújtott volna be az illetékes közintézményekhez, illetve törvényjavaslatokat fogalmazott volna meg a három megyében élő románok védelmében – derül ki a kezdeményezők indoklásából.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 7., 19:40
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ha az albizotsagba valo reszvetel plusz penz jelent az illetoknek akkor ertheto a buzgosaguk! [ szerintem egy ;csonakba; evezunk fuggetlenul nemzetisegunktol]. Hany munka helyet biztositanak ezek a nagy nemzet mentok az emlitett megyekbe ?