Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasította az EJEB Adrian Năstase volt miniszterelnöknek a román állam elleni kereseteit

Elutasította az EJEB Adrian Năstase volt miniszterelnöknek a román állam elleni kereseteit Románia

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította Adrian Năstasénak a román állam ellen benyújtott kereseteit. A döntés jogerős – közölte csütörtökön a strasbourgi székhelyű intézmény.

A volt miniszterelnök az úgynevezett Zambaccian-perben hozott legfelsőbb bírósági ítéletet támadta meg az EJEB-nél, amelyben halmazati büntetéskét négy és fél év szabadságvesztést szabott ki az öttagú ítélőtanács. A feleségét három év felfüggesztett börtönre ítélték.

A Zambaccian-perben Adrian Năstasét azzal vádolták, hogy az Állami Építkezési Felügyelőség akkori vezetőjétől, Irina Jianutól 2002 és 2004 között közvetlenül, illetve felesége, Dana Năstase közvetítésével körülbelül 600.000 euró értékben kapott javakat és szolgáltatásokat Kínából importált termékek, illetve ingatlanokon végzett munkálatok formájában.

Năstase a legfelsőbb bíróság öttagú ítélőtanácsának szabálytalan összetételére, illetve a bírák feltételezett részrehajlására hivatkozva támadta meg az ítéletet az EJEB-nél.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság öttagú testülete a belső szabályzatnak megfelelően állt össze, semmilyen objektív vagy szubjektív körülmény nem támasztja alá a panasztevő kétségeit a bírói testület pártatlanságával kapcsolatban, nem sérült a tisztességes eljáráshoz való jog, és az alperes (a román állam) nem sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének sem az egyéni kérelmekre vonatkozó, sem az az ügy tényfeltáró vizsgálatára vonatkozó cikkét.

A strasbourgi székhelyű testület arra a következtetésre jutott, hogy Adrian Năstase keresetei egyértelműen alaptalanok, és elfogadhatatlansági okokból elutasította ezeket.

(forrás: Agerpres, fotó: Adrian Năstase/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük