Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: az egyetemisták 80 százaléka vállalna munkát tanulmányai alatt

Felmérés: az egyetemisták 80 százaléka vállalna munkát tanulmányai alatt Románia

Az egyetemi hallgatók közel 80 százaléka (79,4 százaléka) szeretne munkát találni még a tanulmányai ideje alatt, csaknem felük abban az ágazatban, amelyben a tanulmányait is végzi – derül ki egy online munkaerő-toborzó platform felméréséből.

A csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy Romániában évente több mint 130 ezer egyetemista végzi el tanulmányait; rajtuk kívül azok az egyetemisták is munkát keresnek, akik még nem végzősök ugyan, de szakmai tapasztalatszerzés érdekében, illetve önellátási célból dolgozni akarnak.

A BestJobs felmérése szerint tíz egyetemi hallgatóból közel nyolc (egészen pontosan 79,4 százalékuk) szeretne munkahelyet találni tanulmányi ideje alatt. Közel felük (46 százalék) abban az ágazatban szeretne elhelyezkedni, amelyben a tanulmányait is végzi.

A frissen végzettek és a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok legnagyobb arányban (30 százalék) a vendéglátásban vállalnak munkát, átlagfizetésük 480 euró. Sokan helyezkednek el a közönségszolgálatban is (26 százalék, 680 euró átlagfizetés), valamint a kiskereskedelemben (18 százalék, 570 euró), a termelés és logisztika ágazatában (14 százalék, 565 euró), marketing és reklám (7 százalék, 600 eurós átlagfizetés), autóipar és közlekedés (6,5 százalék, 550 euró), pénzügy és számvitel (5,4 százalék, 750 euró), mérnöki szakmák (5,1 százalék, 800 euró), jog (4,7 százalék, 850 euró) és IT (3,53 százalék és 900 eurós átlagfizetés) terén.

Az IT és a mérnöki szakok terén munkaerőhiány van, így a cégek valósággal “verekednek” a frissen végzettekért. Ugyanez a helyzet olyan területeken is, mint a mezőgazdaság, az orvostudomány és gyógyszeripar, robotika és elektrotechnika, vagy ahol idegen nyelvek ismerete szükséges (különösen a német, az orosz, a mandarin, az arab és a skandináv nyelvek).

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük