Felhívás!

Elutasította a parlament a Cioloş-kormány beiktatását

Elutasította a parlament a Cioloş-kormány beiktatását Románia

Nem szavazott bizalmat a parlament szerdai ülésén Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök kormányának.

A Cioloş-kabinet beiktatását 88 törvényhozó támogatta, 184-en ellene szavaztak.

A kormányiktatáshoz legalább 234 támogató szavazatra lett volna szükség

A képviselők és szenátorok titkos, urnás szavazással voksoltak.

Cîţu: a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését a pártokkal a mielőbbi kormányalakításról

A Nemzeti Liberális Párt felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesülésért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról – közölte a Facebook-oldalán a Cioloş-kabinet beiktatásának szerdai parlamenti elutasítása után Florin Cîţu.

A PNL elnökének bejegyzése szerint a szerdai parlamenti szavazás eredménye azt mutatja, hogy a kormányát október után megbuktató pártok nem voltak képesek egy új kormány megalakítására, és nem voltak képesek megoldásokat kínálni az országnak. Kifejtette, hogy a járványhelyzet súlyosbodásának körülményei között felelősségteljes magatartásra és kompromisszumkészségre van szükség a pártok részéről.

“Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány” – mutatott rá az ügyvivő miniszterelnök. Hozzátette: a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését az AUR-on kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról.

“A parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve, éretten, felelősségteljesen, a hiúságunkat és büszkeségünket félretéve fogunk eljárni, keresve a válságból kivezető utat Románia számára” – fogalmazott bejegyzésében Florin Cîţu.

Cioloş nem tartja járható útnak, hogy ismét Cîţu alakítson kormányt

Dacian Cioloş USR-elnök szerint a törvényhozók az egyetlen kézenfekvő megoldást utasították el, amikor leszavazták az általa javasolt kormánylistát.

Cioloş azt mondta, pontosan azok hosszabbították meg a politikai válságot, akik azzal vádolták őt, hogy akadályt gördít a megoldás elé. “Az USR megtette kötelességét, továbbra is felelősséggel részt vállalunk a megoldáskeresésben, de fontos, hogy a többi politikai erő is vállaljon felelősséget, főleg azért, amit nem tett meg” – fogalmazott.

Az USR elnöke hozzátette, a labda ismét Klaus Iohannis elnök térfelén pattog.

Dacian Cioloş nem tartja járható útnak, hogy – a PNL javaslatának megfelelően – ismét Florin Cîţu legyen a miniszterelnök, hiszen Cîţutól egyszer már megvonta bizalmát a parlament.

A PNL elnökének arra vonatkozó felhívását, hogy a parlamenti pártok alkossanak többséget a PNL körül, Cioloş úgy kommentálta: “lássuk, van-e más megoldásuk is azon kívül, hogy a hetek óta mondottakat ismételgetik”.

Kelemen Hunor: meg kell próbálni újraéleszteni a koalíciót

Az USR-kabinet parlamenti elutasítását követően meg kell próbálni újraéleszteni a tavalyi év végén megalakult kormánykoalíciót, ha pedig ez “szubjektív okok miatt” nem lehetséges, más megoldást kell találni arra, hogy legyen kormánya az országnak – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, a Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök által javasolt kormánynak saját pártján, a Mentsétek meg Romániát Szövetségen (USR) kívül egyetlen más parlamenti frakciót sem sikerült meggyőznie, így “készülni kell a következő lépésre”. Meglátása szerint mindenkinek félre kell tennie a személyes sérelmeket és ambíciókat, és első körben ismét meg kell próbálni helyreállítani a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíciót. “Ha ez nem lehetséges – különféle szubjektív okok miatt, mert objektív okok nem léteznek -, akkor találni kell egy másik megoldást egy más felállású, akár kisebbségi kormány megalakítására” – fogalmazott.

Hozzátette, alakulata készen áll tárgyalni a PNL-vel és az USR-vel is, és várják az újabb kormányalakítási tárgyalásokat, amelyeket az államfőnek kell kezdeményeznie.

A szövetségi elnök azt is elmondta, az RMDSZ nem támogatja Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztését, helytelennek és kontraproduktívnak tartanának egy ilyen kezdeményezést.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.