Felhívás!

Elrendelték Augustin Lazăr legfőbb ügyész újbóli átvilágítását

Elrendelték Augustin Lazăr legfőbb ügyész újbóli átvilágítását Románia

Elrendelte a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) Augustin Lazăr legfőbb ügyész újbóli átvilágítását.

A testület közleménye szerint a legfőbb ügyésszel kapcsolatban az elmúlt napokban megjelent információk indokolják, hogy ismét megvizsgálják, együttműködött-e a Szekuritával vagy sem.

A tanács ugyanakkor tájékoztat, hogy Mădălin Hodor történésznek, a tanács egyik kutatójának Augustin Lazărt érintő véleménye nem tükrözi a CNSAS álláspontját, és Hodor nincs felhatalmazva a testület képviseletére.

A CNSAS azt követően hozta meg ezt a döntést, hogy a Luju.ro (Lumea Justiţiei) portálon megjelent egy cikk, miszerint Augustin Lazăr a politikai rendőrség tagja volt a kommunista rendszerben.

Augustin Lazărt azzal is megvádolták a médiában, hogy a nyolcvanas években visszautasította Iulius Filip, egy kommunistaellenes disszidens feltételes szabadlábra helyezését abban az időben, amikor a nagyenyedi börtön ilyen kérelmeket véleményező bizottságának elnöke volt.

A legfőbb ügyész április 2-án cáfolta a médiában megjelent információkat, és feltette a legfőbb ügyészség Facebook-oldalára a CNSAS által kiállított dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy nem léteznek olyan iratok, melyek arra utalnának, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval, vagy annak tagja lett volna.

Lazăr úgy véli, azért indítottak ellene támadást, mert folyamatban van Románia jövendőbeli legfőbb ügyészének kinevezési eljárása, és el akarják lehetetleníteni őt mint legfőbb ügyészt, ugyanakkor gyengíteni akarják az általa vezetett intézményt is.

Mădălin Hodor, a CNSAS kutatója Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy hamis az állítás, miszerint Augustin Lazăr kínvallató tiszt volt, az ugyanis egy másik, hasonló nevet viselő személyre vonatkozik. A történész szerint Lazăr Gheorghe alezredesről van szó, aki a nagyenyedi börtön irodavezetőjeként követte el az atrocitásokat a politikai foglyok, többek között Iulius Filip ellen.

“Erről a Lazărról beszélt Filip úr, nem Augustin Lazărról. (…) Augustin Lazăr a véleményező bizottság elnöke volt, nem lehetett akkor kínvallató tiszt. Aki Iulius Filipet megkínozta, az Lazăr Gheorghe alezredes volt” – írta Hodor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.