Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Büntetés járhat a magyar himnusz elénekléséért Szlovákiában

Büntetés járhat a magyar himnusz elénekléséért Szlovákiában Külföld

A szlovák parlament március 27-én elfogadott egy jogszabályt, melynek egyik paragrafusa szerint május 15-től tilos annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége.

A törvénymódosítás a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által beterjesztett, az állami szimbólumoknak fokozottabb védelmet biztosító átfogó tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújtja a tiltás megszegőit. A törvénymódosítást a szlovák nacionalisták nem is titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták; a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor – hazai pályán, de idegenben is – eléneklik a magyar himnuszt.

A tervezet – mely eredetileg csak a himnusz lejátszását tartalmazta –  vitája során az egyik beterjesztő, az egykori válogatott focista Dušan Tittel azzal érvelt az egyik engedékenyebb felszólalónak, hogy bizonyára sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában. „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”.

Hirdetés
Hirdetés

Az eredeti SNS-es elképzelés még szigorúbb lett volna; a magánszemélyekre is kiróhatóvá tette volna a bírságot, és csakis az ellenzéki Ondrej Dostál módosító javaslatának köszönhető, hogy ez a passzus kikerült a szigorításból. Így kizárólag jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok – sújthatók pénzbírsággal, amennyiben megszegik az új törvényt. A jogsértés tényéről a járási hivatalok dönthetnek.

A törvénymódosítást érdekes módon a parlamentben ülő magyar nemzetiségű képviselők (ketten nem voltak jelen) közül csupán a független Simon Zsolt és a hidas Cséfalvay Katalin nem támogatta, ők tartózkodtak a voksolás során. A módosítást megszavazta Grendel Gábor is, aki az OĽANO-frakció tagja.

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a törvényt

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja azt a szlovákiai törvényt, amely megnehezíti a jövőben más országok himnuszainak eléneklését nyilvános helyen, és erről a külügyminisztérium hamarosan nyilvános állásfoglalást ad ki. Ezt Gulyás Gergely közölte a csütörtöki kormányinfón. 

A magyar ellenzéki pártok is reagáltak. A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a magyar himnusz éneklését súlyosan korlátozó, a napokban elfogadott jogszabály visszavonására. Az LMP szerint a szlovák parlament a jogszabállyal az európai alapnormákat rúgja fel. A magyar kisebbségek anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő értékek közé tartozik, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak. Az LMP politikai közössége elfogadhatatlannak tartja, hogy  politikai döntések befolyásolják, hogy ki, hol énekli a magyar himnuszt. 

DAC-tulajdonos: továbbra is énekelni fogjuk a himnuszt

Az ügyben azóta megszólalt a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, Világi Oszkár is, aki elmondta, a csapat stadionjában mindenképp énekelni fogják a magyar himnuszt, ha pedig megbüntetik őket, akkor befizetik a büntetést, idézi az Új Szó. 

A tulajdonos a Parameter.sk szlovákiai magyar portálnak csütörtökön úgy nyilatkozott: ez hibás döntés, amely „ódivatú gondolkodás” eredménye. A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk.

Hirdetés
Hirdetés

Világi Oszkár kiemelte: a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. „Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni” – jegyezte meg.

Bocsánatot kért a Híd, az államfőhöz fordul az MKP

A lapnak nyilatkozott a Híd frakcióvezetője, Bastrnák Tibor is, és bocsánatot kért a törvény miatt. Azt mondta, a koalíciós tanács ülésén a kapcsolódó fél mondat nem volt benne a törvény korábbi tervezetében, és a parlamenti vita során ugyan előkerült a dolog, de Bastrnák szerint pont akkor, mikor egyetlen hidas képviselő sem volt a teremben. Azt mondta, ha a törvényt azonnal nem változtatják meg, ő nem akar együttműködni a koalícióval, és a frakcióvezetői posztról való lemondását is kilátásba helyezte. 

Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska, szlovák államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a megváltoztatása miatt, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná a külföldi országok – köztük a magyar – himnuszának eléneklését. Ezt az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be csütörtökön.

(Index/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük