Felhívás!

Előzetesben a vétkező pópa

A jászvásári (Iași) ügyészek csütörtökön 24 órára őrizetbe vették Cornel Onila (Bărlădeanul) ortodox papot, Husi volt érsekét. Alapos gyanú van arra, hogy az utóbbi években a pópa többször volt szexuális visszaélések vagy ilyen jellegű bűncselekmények elkövetője.

A román sajtó “Szex a remetelakban” címszóval közölt részleteket róla. Ennek okán Onilát 2017-ben felmentették érseki tisztségéből, az egyházi szolgálat szempontjából lefokozták, de ő továbbra is ragaszkodott a titulusához. Az utóbbi időszakban a Neamț megyei Văratec kolostor volt a szálláshelye, ott megkövetelte az apácáktól, hogy érsek úrnak szólítsák.

A volt egyházfő évekkel ezelőtti homoszexuális kicsapongásaira az ügyészség nem talált elegendő bizonyítékot, így az elszigetelt vallomásokra és közösségi mendemondákra alapuló vádakat ejtették, a pópa ügye látszólag feledésbe merült. Most viszont úgy tűnik, új bizonyítékok és tanúk kerültek elő. Egy fiatal feljelentést tett Onila ellen, hogy amíg teológiai diák volt, az akkori érsek szexuálisan zaklatta, meg is erőszakolta. Sajtóhírek szerint tanúként kapcsolódhat be az Onila elleni bűnvádi perbe az az egyházi férfi (volt kolostorfőnök), aki évekkel ezelőtt szexuális, illetve pornográf jellegű videófilmek birtokában az érseket zsarolta, s emiatt börtönbüntetését tölti.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.