Felhívás!

Ellenzéki toborzó

Daniel Zamfir, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) a szenátora azt nyilatkozta, a Dăncilă-kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája előtti napokban alakulatának minden egyes tagját megkereste közvetlenül vagy üzenetekben Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A legerősebb ellenzéki párt vezetője különféle “előnyöket” ígért az ALDE képviselőinek és szenátorainak arra az esetre, ha a bizalmatlansági indítvány sikeres lesz és a Dăncilă-kormány megbukik. Szó volt miniszteri és minisztériumi tisztségekről, valamint arról, hogy az ALDE-t elhagyó politikusok bejutó helyeket kaphatnak a PNL listáin a következő általános választásokon. Elemzők szerint az ellenzéki folyamodvány elfogadására és a Dăncilă-kormány megbuktatására nem sok esély mutatkozott a parlamenti szavazás előtti napon.

Az “új kormány” miniszterelnöki székére pályázó Ludovic Orban 1963-ban született Brassóban, 1988-ban gépészmérnöki főiskolát végzett, s még abban az évben beiratkozott a Ștefan Gheorghiu Akadémiára. Az 1989. decemberi fordulat után politikai és közigazgatási képzésen folytatta tanulmányait. Gyermekkorában magyar szomszédai “Lajoskának” szólították. Apai ágról magyar származású. Édesapja, Orbán Imre (1920-2005) Székelyudvarhelyen született, az 1948-1956-os időszakban a Szekuritáte keménykezű tisztje volt, Brassóban teljesített szolgálatot, “Mészáros” volt a ragadványneve. A sors fura fintora, hogy később ténylegesen vágóhídon dolgozott, és húslopás miatt börtönbüntetésre ítélték.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.