Felhívás!

Erdők, mezők kincsét gyűjtik

A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság idén 41 tonna gomba (főleg tinórufélék) felvásárlására kapott engedélyt, ez majdnem pontosan megegyezik a tavalyi mennyiséggel (40 t). Igaz, bő termés esetén a 41 tonna 70 tonnára módosítható.

Az erdei gyümölcsöknél idén 160 tonna a felső határ, pontosabban 60 tonna áfonya, 60 tonna málna, 40 tonna csipkebogyó. Elméleti számokról van szó, hiszen tavaly 80 tonna áfonyára, 20 tonna málnára, 20 tonna csipkebogyóra volt engedély s megállapodás, ezzel szemben 66 tonna áfonyát, és csupán 5,5 tonna málnát, 8,5 tonna csipkebogyót tudtak szállítani a szerződő partnereiknek. Régebb voltak olyan nyarak, amikor 120-140 tonna málnát sikerült átvenni a begyűjtőktől.

A Romsilva Hargita megyei kirendeltségétől a gombát elsősorban Olaszországba, az erdei gyümölcsöket elsősorban Németországba szállítják.

A felvásárlási, majd viszonteladási árakat licitek nyomán rögzítik minden évben. A begyűjthető mennyiségek jóváhagyására egyebek között a Román Akadémia illetékes hivatalának láttamozására is szükség van. Az állami erdészet a közbeszerzési törvény alapján szakvállalatoknak átengedheti a gyakorlati eljárást, erre általában akkor kerül sor, ha a területi erdészeti igazgatóságok nem rendelkeznek kellő raktározási, tárolási helyekkel, tartósítási eszközökkel.

Hargita megyében az erdős területek felülete kb. 264 ezer hektár, ennek valamivel több mint egyharmada tartozik a megyei Romsilva hatáskörébe.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.