Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ellenzéki reakciók a költségvetésről: sci-fi, hazugság, válságba sodorja az országot

Ellenzéki reakciók a költségvetésről: sci-fi, hazugság, válságba sodorja az országot Románia

A költségvetés-tervezet egy „sci-fi”; a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „lényegi” módosító javaslatokat nyújt be – közölte pénteken Ludovic Orban, a PNL elnöke.

Orban szerint a költségvetés-tervezet „fikciókra” épül. Ilyen a 2,8%-ra becsült infláció, amely jelenleg 4,6% és a ‘lej összeomlása’, valamint az energiaárak növekedése miatt induló drágulások következtében – szerinte – tovább fog nőni.

Meglátása szerint „helytelen kiindulási alap” az 5,5%-osra becsült gazdasági növekedés is, hogyha tekintetbe vesszük a nemzetközi intézetek előrejelzéseit, amelyek legtöbb 4%-os bővüléssel számolnak.

A PNL elnöke emlékeztetett: a kormány a haderőfejlesztésre kiutalt 2%-ot sem volt képes elkölteni.

Orban szerint jelentős forráselvonással kell szembenézniük a helyi önkormányzatoknak, és „hazugságnak” nevezte, hogy a területi közigazgatási egységek rekordösszeghez jutnak.

Bejelentette: a PNL „lényegi” módosító javaslatokat nyújt be a költségvetéshez.

Hirdetés
Hirdetés

D. Barna: A 2019-es büdzsé a hazugság költségvetése

A 2019-es büdzsé a „hazugság költségvetése”, amely „aberráns bevételekkel” és „megvalósíthatatlan kiadásokkal” számol, és amely „válságba sodorja Romániát” – jelentette ki pénteki sajtóértekezletén Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Ezt a költségvetést az a hat ember írta, akikről múlt héten jelent meg egy fotó a lapokban, s akik közül hárman elítélt bűnözők. Hatan döntöttek Románia sorsáról és állították össze ezt a büdzsét, amely a hazugság költségvetése, és amely válságba sodorja Romániát (…). 5,5%-os gazdasági növekedésről beszélnek, amikor a múlt esztendőben 4%-ot regisztráltak, s amikor az európai gazdaság stagnál, vagy éppen visszaesik. (…) Egy 2%-3%-os bővülésnek talán lehetne valami köze a valósághoz” – nyilatkozta Barna.

A beruházásoknál „Vâlcov képzelődéseit látjuk a 4,6%-ról, ami most 3%” – jelentette ki az USR elnöke.

A „nagyvárosok rendelkezésére hagyott összegekről” annyit mondott, hogy ezek mellé „aberráns költségeket varrtak a nyakukba”.

Hirdetés
Hirdetés

E. Tomac: A PMP módosító javaslatok ezreit fogja benyújtani

Módosító javaslatok ezreit fogják benyújtani a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói a 2019-es költségvetés-tervezethez – nyilatkozta pénteken Eugen Tomac, a politikai alakulat elnöke.

„A PMP-nek lesz a legtöbb módosító javaslata a költségvetési tervezethez. A büdzsének októberben kellett volna a parlament elé kerülnie, és mivel most sietnek és hazudni akarnak a románoknak, ez arra késztet minket, hogy hasonló mércét alkalmazzunk és módosító javaslatok ezreit nyújtsuk be a költségvetés-tervezethez. Már dolgozunk rajta” – mondta Tomac a PMP országos kollégiuma ülését követően.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett politikai alakulat támogatja-e a Nemzeti Liberális Párt (PNL) álláspontját, mely szerint a büdzsétervet az alkotmánybíróságon kell megtámadni, Tomac azt felelte: „Igen, fontolóra vesszük.”

Az állami költségvetés tervezetét csütörtök este tették közzé a pénzügyminisztérium honlapján. Előbb a kormánynak kell elfogadnia, majd a parlament szavaz róla.

(Agerpes)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük