Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája

Elkezdődött a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája Románia

Elkezdődött csütörtök délelőtt a szenátus és a képviselőház együttes ülése, amelyen megvitatják és szavazás alá bocsátják a Viorica Dăncilă által vezetett kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Cikkünk folyamatosan frissül.

Hirdetés
Hirdetés

A plénumülésen 298 parlamenti képviselő van jelen, jelentette be az ülés vezető, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök.

A teremben jelen van Viorica Dăncilă kormányfő kabinetének tagjaival együtt.

Az indítványt Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője olvassa fel a plénum előtt.

A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! címet viselő bizalmatlansági indítványt 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek soraiból, illetve Ludovic Orban liberális elnök szerint két szociáldemokrata is.

Az indítvány kezdeményezői szerint a jelenlegi kormány az utóbbi 30 év „legkártékonyabb kormánya”, az ellenzék pedig a legjobb megoldást fogja kínálni a románok számára.

Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén. A szavazás titkos, golyókkal zajlik.

Dăncilă: ugyanazokat az amatőr és felelőtlen embereket látom

Ugyanazok az amatőr, felelőtlen emberek írták alá a bizalmatlansági indítványt, aki úgy akarják megbuktatni a kormányt, hogy közben nem „végezték el házi feladataikat” – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.

„Körbenézek az üléstermen és ugyanazokat az amatőr és felelőtlen embereket látom. Nem sokat változtak az utóbbi hasonló alkalom óta, amiből én személyesen azt hittem, hogy okulni fognak. Azt hittem, megértették, hogy nem jöhetnek a parlamentbe kormánybuktatási céllal anélkül, hogy elvégezték volna a házi feladataikat, nem nézhetnek keresztül az állampolgárokon. Kötelező módon kabinetjavaslattal és kormányprogrammal kellene idejönniük, ha újjá akarják építeni Romániát” – mondta a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă azt is kifejtette: „Románia legfelelőtlenebb államelnöke” elvakult harcot folytat a kormány ellen és saját nemzete ellen tevékenykedik, Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) volt elnöke pedig csatlakozott ehhez a kudarcra ítélt kezdeményezéshez, szégyenletesen besétált a Victor Ponta, a Pro Románia párt elnökének csapdájába, és ez politikai karrierje végét jelenti.

A kormányfő szerint az ellenzék még az államfő és a PSD volt koalíciós partnerének támogatásával sem képes semmi jót létrehozni, mert „semmiféle terve nincs” Románia számára, és egymással csatároznak ahelyett, hogy az ország és lakosság érdekeit tartanák szem előtt.

Dăncilă „hamis állítások inkoherens elegyének” nevezte a bizalmatlansági indítvány szövegét, amely – szerinte – szubjektív, demagóg, és pontosan érzékelteti a kezdeményezés komolytalan voltát.

Az ellenzék valójában nem akar kormányozni jelentette ki Viorica Dăncilă, felkérve az ellenzéki pártok tagjait, hagyják a kormányt, hogy végezze a dolgát és folytassa a reformokat.

„Ne becsüljék alá a Szociáldemokrata Pártot! Ne gondolják, hogy valaha is megszűnünk harcolni, legyünk hatalmon, vagy ellenzékben, ellenetek, akik szét akarjátok szakítani Romániát, szegénységbe akarjátok taszítani ismét. És mivel én nem hiszem, hogy valóban kormányra akarnátok lépni, felkérlek, képzeljétek el a jövő évi választásokat a PSD-vel az ellenzékben, és veletek, amatőrök szövetségével, a kormányon. Zúztak már össze titeket, tudjátok hát, hogy milyen. Tehát, kedves kollégák, hagyjátok a kormányt, hogy tegye a dolgát, folytassa a megkezdett reformokat. Maradjatok ellenzékben, mert így minden fenyegetésetek és eszméitek csak elméleti szinten marad, szerencsére. A kormány élén katasztrófát és veszélyt jelentenétek az országra!” – mondta Viorica Dăncilă a plénumban.

Turcan Dăncilának: ön jelenleg csak magánszemély, aki visszaélésszerűen tölt be egy magas állami tisztséget

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök jelenleg „egy magánszemély, aki visszaélésszerűen tölt be egy magas állami tisztséget”. Raluca Turcan ezt a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány vitáján mondta.

„Azt hiszem, ez az utolsó alkalom, amikor egy legitimitás nélküli miniszterelnök – Liviu Dragneára jellemző módon – bűnvádi eljárások indításával fenyegeti párttársait. A megfenyegetett személyeknek ma esélyük van szabadulni annak fogságából, aki maga is egy bűnvádi perben elítélt ember fogságában él” – fogalmazott.

Turcan hozzátette, a kormány inkompetenciája miatt „alvilági klánok pusztítanak Románia utcáin, dacolva a rendőrséggel”, és számos visszaeső bűnöző szabadult a börtönökből, rettegésben tartva az embereket.

A PNL-s törvényhozó azt is felrótta a miniszterelnöknek, hogy bár a PSD-nek már nincs többsége a parlamentben, nem járult a törvényhozók elé, hogy bizalmi szavazást kérjen, „külföldi utazásokkal próbálta kivonni magát alkotmányos kötezettsége alól”. „Jelen pillanatban ön de facto és de iure már nem Románia miniszterelnöke, hanem egy magánszemély, aki visszaélésszerűen tölt be egy magas állami tisztséget” – hangoztatta.

„Legyen világos a PSD-s propagandagépezet számára: egyetlen PNL-kormány sem fog semmit megvonni a tisztességesen dolgozó román emberektől” – tette még hozzá Raluca Turcan.

Ponta: a kormány tevékenysége holnap véget ér

A kormány már nem létezik, péntektől megszűnik a tevékenysége – jelentette ki a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Victor Ponta képviselő, a Pro Románia párt vezetője.

„Ez egy nagyon furcsa indítvány: elméletileg a kormány megbuktatása a célja, de valójában már nincs kormányunk. Arról nem is beszélek, hogy nincs belügyminiszterünk, nincs tanügyminiszterünk, környezetvédelmi és energiaügyi miniszterünk. A kormány már nem létezik, és akármit tesznek, holnap véget ér a tevékenysége. (…) Még soha nem hallottam olyan kormányfőről, aki felhívott volna száz törvényhozót, azt állítva, hogy miniszterek lesznek. (…) Azt hiszem, el kell temetnünk egy halottat” – jelentette ki Ponta.

„Dăncilă asszonytól megtudtam, hogy nagyon rossz ember vagyok. Valóban rossz vagyok, mert 2014-ben feltettem az európai parlamenti jelöltlistára. De egy másik rossz ember, Liviu Dragnea tette meg miniszterelnöknek” – mondta a Pro Románia vezetője.

Barna: a parlament ma érettségizik az állampolgárok előtt

„A parlament egyféle politikai érettségi vizsgája” a bizalmatlansági indítvány, vélte Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke csütörtökön, az indítvány parlamenti vitáján.

„Románia parlamentje ma teszi le a politikai érettségi vizsgát az állampolgárok előtt. Ma esélyünk van sikeresen vizsgázni, és egész Románia figyel minket. Miniszterelnök asszony, az ön kinevezése hiba volt. Akkor sem támogattuk önt, ma sem tesszük. Ön semmiféle szempontból nem volt felkészülve a kormányfői tisztségre, és az elmúlt másfél évben sem tanult nagy dolgot, bár erre nagyon sok lehetősége lett volna. Ön az elmúlt 30 év egyik legalkalmatlanabb kormányát vezeti” – mondta Dan Barna a plénum előtt.

Kelemen: a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal

Sem szakmai, sem politikai erőforrása nincs már a kormánynak, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján.

„Egyértelmű, hogy a mostani kormány nem rendelkezik kellő belső forrásokkal, sem szakmaiakkal, sem politikaiakkal, és nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges ‘üzemanyaggal’ sem. Ma nem látjuk a jó kormányzás feltételeit. Ez nem egy személyes kérdés: nem szabad így értelmezni. Egyszerűen arról szól, hogy kifulladt a mostani kormányzás” – mondta a szövetségi elnök.

„Ha a kormány nem ülteti gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. A másik lehetőség meg az lehet, hogy nem akar megfelelni a törvényeknek – bár meg vagyok győződve arról, ha a józan eszemre támaszkodom, hogy erről szó sem lehet.(…)Másrészt az ALDE kormányból való kilépésével a kormány összetétele is megváltozott. Ha be akarjuk tartani az Alkotmányt és azokat a szabályokat, amelyek egy demokratikus állam működését szabályozzák, és mi úgy gondoljuk, hogy mindenkinek kötelessége betartania a törvényeket, a kormánynak egy bizalmi szavazást kellett volna kérnie a koalíció szétesését követően. De másfél hónap alatt ez nem történt meg, a politikai válság egyre csak mélyül, és ez súlyos következményeket is maga után von” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ vezetője szerint a kormányválság bizalmatlanságot kelt mind a társadalomban, mind pedig a külföldi partnerekben, a bizalmatlanság növekszik, a költségvetési hiány finanszírozási költségei növekszenek, az ország hatalmas kamattal vesz fel kölcsönt a pénzügyi piacokról, ami kétszer vagy akár háromszor is több, mint a régió más országaiban.

„Egy ilyen helyzetben csak egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás lehet: a változtatás és az új esély megteremtése egy új csapattal. Nem a pártokért, nem a politikusokért, nem az államelnökért, hanem minden egyes állampolgárért és minden egyes állampolgár jövőjéért. Röviden és őszintén ez az oka annak, hogy aláírtuk és megszavazzuk a bizalmatlansági indítványt” – mondta még az RMDSZ elnöke.

Paşcan: valamennyi párttársam megszavazza a bizalmatlansági indítványt

A szociáldemokraták „éjszakai szerelmi ostroma” ellenére a Népi Mozgalom Párt (PMP) valamennyi törvényhozója megszavazza a bizalmatlansági indítványt – mondta csütörtökön a parlamentben az alakulat képviselője, Marius Paşcan.

A PMP-s törvényhozó felszólalásában rámutatott, mindenkinek tisztelettel kell viseltetnie országa iránt, úgy kell tekintenie rá, mint egy nagy családra, amelyet szeretni, védelmezni kell, és amelyiknek nem szabad hazudni. „Dăncilă asszony, ön hogy szereti ezt az országot, ha folyton azt mondja neki, hogy jól megy a sora, hogy minden megy, mint a karikacsapás, hogy az államkassza színültig tele van, és közben havonta járnak a bankokhoz kölcsönt felvenni, elképesztő kamattal” – fogalmazott.

Paşcan ugyanakkor bírálta azokat az intézkedéseket, amelyek nyomán bűnözők ezrei szabadultak a börtönből, továbbá szót emelt az oktatást és az egészségügyet érintő intézkedések hiánya miatt.

A PMP-s képviselő hozzátette, párttársait „éjszakai szerelmi ostrom” alá vonta a PSD-t, de ennek ellenére a PMP valamennyi törvényhozója meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt.

Tăriceanu Dăncilának: van élet a kormányfői lét után is

„Van élet azt követően is, hogy Viorica Dăncilă már nem lesz kormányfő”, jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke csütörtökön, a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján. Hozzátette, Dăncilának mégis van esélye rá, hogy benne maradjon a történelemben, mint az ország első női miniszterelnöke.

„Kedves Viorica, nem állt szándékomban felszólalni ma itt, az indítvány vitáján, egy egyszerű oknál fogva: két és fél évig partnerek voltunk. Ha nekiálltam volna kiteregetni a belső ügyeket, sokkal erősebb érveim lettek volna, mint a PNL vagy az USR képviselőinek, azonban nem akartam ehhez folyamodni. Olyan beszédet tartottál, amelyben nem elegáns módon intéztél ellenem támadást. Másra számítottam egy olyan személytől, aki kilenc évet Brüsszelben töltött. A politikatudomány azt mondja, hogy egy kormányfő, aki méltó erre a tisztségre, nem emberekről beszél, hanem témákról” – jelentette ki Tăriceanu.

Az ALDE elnöke azzal vádolta Viorica Dăncilát, hogy embereket ‘toborzott’ az ALDE és más pártok parlamenti képviselői közül.

„A miniszterelnök asszony azt nyilatkozta a nyár elején, másfél évvel mandátuma átvétele után, hogy addig nem tudott önmaga lenni, meg volt félemlítve és egy kijelölt úton kellett haladnia, amelyen nem érezte magát kényelmesen és amellyel nem tudott azonosulni. Hogyan értsem most ezt? Hogy most van azon az úton, amellyel azonosulni tud? Megpróbált embereket toborozni az ALDE köreiből, miniszteri kinevezések ígéretével. Ez az ön stílusa? Ez egy harmadik világra jellemző stílus, én pedig azt hittem, hogy Románia mégiscsak nyugat, és nem kelet felé halad. Akárhogy, figyelembe véve, hogy Románia lakosságának 70%-a úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad, most itt van a lehetőség, Dăncilă asszony, hogy elegánsan elhagyja a színteret és benne maradjon a történelemben az ország első női kormányfőjeként, vagy pedig ellenkezőleg, azt a variánst választja, hogy az emberek úgy emkékezzenek önre, mint akit túszként, erővel tartanak a Victoria-palotában” – tette hozzá az ALDE-elnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük