Felhívás!

FRISSÍTVE: Elfogadta a szenátus a helyhatósági választások kiírásáról szóló törvénytervezetet

FRISSÍTVE: Elfogadta a szenátus a helyhatósági választások kiírásáról szóló törvénytervezetet Románia

Kedvezően véleményezte kedden a szenátus jogi bizottsága az önkormányzati választások dátumát kijelölő RMDSZ-tervezetet – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a törvényjavaslat kezdeményezője, Cseke Attila szenátor.

A szakbizottság által elfogadott és még a keddi nap folyamán a plénum elé kerülő javaslat értelmében szeptember 27-én tartanák a helyhatósági választásokat Romániában.

Az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője szerint több módosító javaslatot is benyújtottak a tervezethez, amelyek nagy része az Állandó Választási Hatóság ajánlásait tartalmazza, és főleg szervezési kérdésekkel kapcsolatos.

A törvénynek július 27-e előtt kellene hatályba lépnie ahhoz, hogy szeptember 27-én sor kerülhessen a választásokra – mondta még Cseke.

A szenátus első házként tárgyalja a tervezetet, a képviselőház szavaz róla döntéshozó testületként.

FRISSÍTÉS: Megszavazta a szenátus a tervezetet

Megszavazta a szenátus kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett törvénytervezetet, amely szeptember 27-ére tűzi ki a helyhatósági választásokat.

A kormányzati törvénytervezet – a választási bizottság tagjainak javadalmazásától kezdve a részvételi adatokat valós időben összegző elektronikus rendszer működtetéséig – számos szervezési részletre kitért.

Az RMDSZ tervezete eredetileg egyetlen, a voksolás dátumát meghatározó cikkelyből állt, de ezt a szenátusi többség további tizenkét, a voksolás megszervezését részletező, a kormányzati tervezetben is szereplő előírással egészítette ki. Egyebek mellett az is belekerült, hogy a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny nyomtatja ki, és – tekintettel a járványhelyzetre – a választási bizottságok tagjai ingyenes egészségügyi védőfelszerelésekre jogosultak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt javasolta, hogy – a 2018-as, érvénytelenül zárult alkotmánymódosító népszavazáshoz hasonlóan – kétnapos legyen a voksolás. Azzal érveltek, hogy a koronavírus-járvány miatt a szavazóhelyiségekben kevesebb ember lehet jelen egyszerre, és időbe telik, amíg minden voksoló után fertőtlenítik a fülkéket. Az USR javaslatát a többség elvetette.

Az önkormányzati választások kitűzéséről szóló törvénytervezet a képviselőházában véglegesítik.

AEP: legkésőbb július 29-én el kell kezdődnie a választási időszaknak

Amennyiben a parlament szeptember 27-ét jelöli meg az önkormányzati választások dátumaként, legkésőbb július 29-én elkezdődik a választási időszak, augusztus 2-án pedig meg kell alakítani a Központi Választási Irodát (BEC) – jelentette be kedden az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP szerint a választási kampány augusztus 28-án kezdődik majd, és a választásokat megelőző napon, azaz szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget.

A választókerületi irodákat augusztus 8-án alakítják meg, és ettől a dátumtól lehet iktatni a választási szövetségeket és benyújtani a jelöléseket.

A választási szövetségeket legkésőbb augusztus 11-éig kell iktatni a megyei választókerületi irodáknál, a jelölések benyújtásának határideje pedig augusztus 18-a.

Az AEP megjegyzi, hogy a 2020/84-es törvény értelmében felére csökkent a jelölésekhez szükséges támogató aláírások minimális száma.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások