Felhívás!

WHO: nem jelent magas kockázatot a pestis megjelenése Kínában

WHO: nem jelent magas kockázatot a pestis megjelenése Kínában Külföld

Nem jelent magas kockázatot a bubópestis megjelenése Kínában, és a hatóságok jól kezelik a helyzetet – mondta Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben.

Harris hozzátette: folyamatosan figyelemmel követik az eseményeket, együttműködve a kínai és a mongol hatóságokkal is. Az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen található Bajannurban óvintézkedéseket vezettek be, miután a hétvégén egy helyi kórházban bubópestis-fertőzöttet azonosítottak.

A szomszédos Mongóliában a múlt héten két bubópestises esetről számoltak be. A mongol egészségügyi minisztérium szerint a fertőzéseket feltehetően mormotahús fogyasztása okozta.

A kínai belföldi turizmus népszerű célpontjának számító Belső-Mongólia tavaly novemberben két bubópestises és két tüdőpestises fertőzöttről számolt be. A South China Morning Post című hongkongi lap információ szerint 2009 és 2018 között 26 pestises beteget regisztráltak Kínában, közülük tizenegyen haltak bele a fertőzésbe.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. A nagyon fertőző és sok esetben végzetes megbetegedést a középkorban fekete halálként ismerték. A bubópestis nem ismeretlen Kínában, de az elmúlt években egyre ritkábban fordult elő.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. július 8., 8:06
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Van 1-2 nagy különbség a kettő között, a legnagyobb pedig, hogy az egyik egy évszázadok óta ismert betegség, évenkénti felbukkanással, jellegzetes tünetekkel, a másik pedig teljesen új, felismerni is nehéz, többet lappang tünetmentesen. Az egyikre van kezelés (antibiotikumok), a másikra még mindig nincs. Nem kell bagatellizálni a pestist, mert veszélyes, de sokkal könnyebben nyomon követhető és feltartóztatható.