Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró sürgősségi rendeletet

Elfogadta a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró sürgősségi rendeletet Románia

Elfogadta módosításokkal szerdai ülésén a szenátus a gyerekpénz lépcsőzetes növelését előíró 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amelyet Klaus Iohannis államelnök korábban visszaküldött a parlamentbe újbóli megfontolásra.

Hirdetés
Hirdetés

75 szenátor voksolt a jogszabály elfogadása mellett, 56 pedig ellene.

A szenátus jogi és munkaügyi bizottsága szerdán pozitívan véleményezte a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvény újbóli megfontolására irányuló kérését, és a rendelet elfogadását lehetővé tevő törvény elfogadására tettek javaslatot.

A sürgősségi rendelet előírta a gyerekpénz megduplázását, azonban a növelést szakaszokra osztotta. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20%-kal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs ráta értékével nőtt volna a juttatás minden évben.

A plénum által elfogadott módosított jogszabály azt írja elő, hogy 2021 januárjától nő 20%-kal a juttatás, 2022 januárjától kezdődően a gyerekpénz automatikusan nő az éves inflációs ráta értékével.

A képviselőház augusztus 19-én utasította el az 1993/61-es törvény 3. cikkelyét módosító 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) többlépcsős emelését írja elő. A kormány megtámadta a jogszabályt az alkotmánybíróságon, a taláros testület azonban elutasította az óvást.

Klaus Iohannis államfő november 13-án visszaküldte a parlamentnek a gyerekpénzt szabályozó kormányrendeletet elutasító törvényt.

Az államfő azzal indokolta kérését, hogy a kormány a gyerekpénz lépcsőzetes növelését írta elő, oly módon, hogy az összeg biztosítható legyen a jelenlegi körülmények között.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő fórum.

Cîţu: a kormány nem határozott a gyerekpénzt illetően

A kormány szerdai ülésén nem hozott döntést a gyerekpénz növelése kapcsán, ez a döntés a parlamentre hárul – jelentette ki szerdán Florin Cîţu kormányfő, megemlítve azonban, hogy szenátorként megszavazta azt a felsőház plénuma elé került tervezetet, amely 20%-os emelést ír elő 2021-ra.

„A kormány mai (szerda – szerk. megj.) rendelete nem tér ki a gyerekpénzre. Az erre vonatkozó rendeletet az előző kormány fogadta el, a parlament elutasította, az államfő pedig visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra. A szenátus ma szavazott ismét a módosított jogszabályról, ami 20%-os emelést ír elő 2021-ben, de nem tudom, hogy végül elfogadta-e. Én megszavaztam” – fejtette ki Cîţu a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a jelenlegi körülmények között a 2021-es költségvetésben a 20%-os növelés fenntartható. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy ez nem a kormány döntése, hanem a parlamenté.

„Ha a jogszabályt elfogadják a költségvetés elkészülte előtt, figyelembe tudjuk venni, ha nem, akkor a jelenleg érvényben lévő törvény szerint kell eljárni” – mutatott rá a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük