Felhívás!

FRISSÍTVE: Elfogadta a hétfőtől életbe lépő korlátozásokat a kormány

FRISSÍTVE: Elfogadta a hétfőtől életbe lépő korlátozásokat a kormány Románia

Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Délutáni ülésén a kormány is jóváhagyta a javasolt korlátozásokat, így azok hétfőn nulla órakor életbe lépnek. A szigorítások teljes listáját ITT olvashatja el román nyelven.

30 napig tilos esküvőket, keresztelőket szervezni; az üzletek 5 és 21 óra között tarthatnak nyitva

Betiltják harminc napra a magánrendezvények (esküvők, keresztelők), konferenciák és workshopok szervezését, az üzletek pedig 5 órától 21 óráig tarthatnak nyitva – közölte Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár pénteken, miután a kormány elfogadta a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló határozatot.

Az országos katasztrófavédelem vezetője rámutatott, 22 órától kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén. A beoltott, illetve a betegségen átesett személyekre nem vonatkozik a korlátozás. Az országos vészhelyzeti bizottság korábban közölt határozata értelmében a következő esetekben engedélyezett még a lakhely elhagyása 22 óra után: munkavégzés céljából (munkahelyi igazolással); halaszthatatlan egészségügyi-orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés érdekében, gyermekek, idősek, betegek, fogyatékkal élők ellátása, elkísérése, családtag elhalálozása esetén, egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal; átutazók vagy olyan utasok esetében, akik repülő-, autóbusz- vagy vonatjeggyel igazolni tudják, hogy utazásuk egybeesett a tilalom időszakával.

Arafat elmondta, a hétfőtől érvényes új rendelkezések szerint a létfontosságú cikkeket árusító egységeket leszámítva mindenhova csak oltási vagy a betegségből való felgyógyulást bizonyító igazolással engedélyezett a belépés. Leszögezte, a plázákban működő élelmiszerboltokba, gyógyszertárakba is csak zöldigazolvánnyal lehet bemenni, mert a pláza bejáratánál kérik az igazolványt. “Ha nincs zöldigazolványod, olyan gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menned, amely a plázán kívül van” – magyarázta.

Hozzátette, a házhoz szállítási szolgáltatások 21 óra után és éjszaka is működhetnek.

Az államtitkár azt is elmondta, hétfőtől mindenhol kötelező lesz a védőmaszk viselése, és az új szabály minden korábbi kivételt felülír, azt is például, amely lehetővé tette, hogy azokban az irodákban, amelyekben legtöbb öt beoltott személy dolgozik, nem kell maszkot viselni. Kültéren kizárólag az egyénileg sporttevékenységet űzőknek nem kell védőmaszkot viselniük.

A hamis vagy más személy nevére szóló Covid-igazolvány használata bűncselekménynek minősül, és bűnvádi eljárás indítását vonja maga után – nyomatékosította a belügyi államtitkár.

Nem vehetnek részt nézők a sportversenyeken; betiltják a szabadtéri koncerteket, előadásokat

Arafat közölte, a sportversenyeket nézők nélkül kell megrendezni a következő időszakban.

Tilos koncerteket, szabadtéri előadásokat tartani, a színházakban és mozikban a nézőtér befogadóképességének 30 százalékát lehet elfoglalni, és kizárólag zöldigazolvánnyal rendelkező (beoltott, a betegségből kigyógyult vagy tesztelt) személyek számára engedélyezett a belépés.

Az éttermek 21 óráig működhetnek, és csak oltási igazolvánnyal rendelkező vagy a Covid-betegségből kigyógyult személyeket fogadhatnak.

Csak zöldigazolvánnyal léphetnek be a látogatók a közintézményekbe

Raed Arafat elmondta, a jövő hét elejétől érvénybe lépő új szabályok értelmében csak a beoltott, a Covid-19-ből felgyógyult vagy negatív koronavírusteszttel rendelkező személyek léphetnek be a közintézményekbe látogatóként. Ugyanez érvényes azokra az irodaházakban működő magáncégekre is, amelyekben több mint 50 személy dolgozik. Ahhoz, hogy ez a szabály nemcsak a látogatókra, hanem az alkalmazottakra is érvényes legyen, törvénymódosításra van szükség, ami a parlament feladata – szögezte le.

Megkérdezték tőle, miként fizethetik ki adóikat és illetékeiket az emberek, ha zöldigazolványhoz kötik a polgármesteri hivatalokba és más állami intézményekbe való belépést. Arafat azt mondta, a halasztható teendőket el kell napolni, hiszen a szabály – egyelőre – a következő 30 napra érvényes, a sürgős ügyek rendezésére pedig az egyes intézményeknek kell megoldást találniuk. Az államtitkár nyomatékosította, hogy antigén vagy PCR-teszt negatív eredményét is elfogadják a látogatóktól ilyen esetekben.

Raed Arafat arról is beszélt, hogy minden állami intézménynek és magánvállalatnak lehetőség szerint úgy kell megszerveznie a munkát, hogy az alkalmazottak fele távmunkában dolgozzon. Ha erre nincs mód, több váltással vagy csúsztatott munkarenddel kell folytatni a tevékenységet.

Aki nincs beoltva vagy nem esett át a Covid-19-en, nem szállhat meg hotelben

A szállodák csak zöldigazolvánnyal rendelkező, beoltott vagy a Covid-19-en átesett személyeket fogadhatnak a kormány pénteken elfogadott határozata értelmében. A negatív teszt nem elég ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a szállásadó helyek szolgáltatásait.

Az újságírók azt kérdezték Arafattól, mit tanácsol azoknak, akik üdülni terveznek a Szent András-napi, illetve december elsejei szabadnapokon.

“A szállásadó egységekben fel kell mutatni a zöldigazolványt, a hotelekben is. Nem a tesztet. Tehát legyen világos: nincs oltási igazolványod vagy nem estél át a betegségen, nem szállhatsz meg hotelben” – szögezte le a katasztrófavédelem vezetője.

A vallási tevékenységeket meg lehet tartani, de védőmaszkkal és távolságtartással

A vallási tevékenységeket nem tiltják be, de biztosítani kell a résztvevőnkénti két négyzetméteres felületet, és kötelező lesz a védőmaszk viselése.

Az újságírók megkérdezték a Raed Arafattól, miért engedélyezett az egyházi tevékenységeken való részvétel zöldigazolvány nélkül is, tekintve, hogy az esetek többségében az alapvető szabályokat sem tartják be az ilyen alkalmakon.

Erre reagálva a katasztrófavédelem vezetője elmondta, az új korlátozásokról rendelkező határozatban leszögezték, hogy biztosítani kell a személyenkénti két négyzetméteres felületet, és kötelező a védőmaszk viselése.

“Ezt a döntést hozta a CNSU. A tudományos érveken kívül más szempontokat is figyelembe kell venni az ilyen döntések meghozatalakor” – magyarázta Arafat.

A tanügyminisztérium elrendelheti a 14 napos iskolai vakációt; a bölcsődék nyitva tarthatnak

A kormány felhatalmazta az oktatási minisztériumot, hogy a teljes iskolai rendszerre érvényes 14 napos vakációt rendeljen el – közölte Raed Arafat.

Arafat azt is elmondta, a kéthetes szünet az iskola utáni tevékenységekre (afterschool) is érvényes, a bölcsődék viszont nyitva maradnak.

Sorin Cîmpeanu péntek este aláírta a rendeletet, amely a tanév struktúráját módosítva kéthetes vakációt ír elő az óvodások és iskolások számára az október 25-e és november 5-e közötti időszakra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 22., 19:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Dübörög a járvány!😊 Annyira félnek a virustól, hogy a krónikus betegeket az ők érdeküket/egészségüket figyelembe véve 10 napos recepttel a farzsebben hazadeportáltak! Bezárják az iskolákat, hogy még több ” okos” hagyja majd el az alma matereket!😆
  Aki nem oltakozik eme veszélyes virus ellen, majd nem is eszik! Az üzemanyag 6 lej fölé tornászta magát!

 • User
  Dátum: 2021. október 22., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mivel lehet igazolni hogy be vagyok oltva és nincs okostelefonom erről is felkéne vilagosítani az embereket. Ha a testem a betegségem ki ad róla igazolást mert a családorvos nem ki van írva minden rendelöbe

  • User
   Dátum: 2021. október 25., 11:59
   ÉRTÉKELÉS: 13

   1 lej körüli pityókával ,hagymával ,káposztával,sóval hogy lehet éhen halni Székelyföldön?A gazdáknál van tejelő tehén,tartanak más fajta állatokat is stb.Ha pálinkára meg sörre valamint 20 lejes cigire van pénz akkor…?