Felhívás!

Elég volt!

Elég volt! Románia

Az Úz Völgye Szervező Bizottság május 16-ról 17-re virradó éjszaka állandó őrségre szólítja a székelységet a helyszínre, hogy szükség esetén meg lehessen akadályozni a magyar haditemetőben alaptalanul és jogtalanul felállított román emlékmű és betonkeresztek felavatását. E szándék okaira az alább idézett vélemények is rávilágítanak, amelyeket az ökumenikus istentisztelettel egybekötött tiltakozás után fogalmaztak meg a megkérdezettek május 12-én.

Vitéz Bartha Mihály Úz-völgyi veterán

„Édes, jó Istenem, magyar sírokra rakták a kereszteket! De kinek? Magyar honvédek vannak oda eltemetve. Nyolc sor sír volt, fakeresztekkel megjelölve, és csak magyar nevek szerepeltek rajta. Román katonák nem voltak a halottak között! Hogy létezik, hogy most mégis odakerültek? 1944 augusztusában sem harcolt közöttünk román katona az Úz völgyében. És ellenünk sem, mert a támadók mind oroszok voltak. Nem értek egyet azzal, hogy a románok oda költözzenek a temetőbe, mert ott nincs keresnivalójuk! Ez ugyanolyan gazemberség, mint amikor ezelőtt egy pár évvel levágták a két megye (Hargita és Bákó) határát jelző táblát tartó oszlopot, és 3 kilométerrel errébb hozták, Csíkszentmárton felé. Gyalázat, amit elművelnek! Azt a mindenségit, erre nincs törvény? Azt csinálnak, amit akarnak? Magyarokul kisemmiznek minket onnan?”

Dr. Kádár László hagyomány­őrző huszár alezredes

„Ország-világ figyelmét fel kell hívni arra az elődeink kegyeletét sértő, emberhez méltatlan tevékenységre, mely a magyar katonák sírhantjai között napok óta zajlik. A 10-es miskolci gyalogezred elesett honvédeinak nyugvóhelye fölé a dormánfalvi polgármester beton kereszteket és egy emlékművet állíttatott az itt nem létező román katonáknak. Kakukk módjára, más madár fészkébe belopta a tojást, és még azt is elvárja, hogy az ki legyen költve. Egy ekkora arcátlanságot azonban képtelenek vagyunk elfogadni, és követeljük az eredeti állapot visszaállítását!”

Tánczos Barna szenátor

„Ma bebizonyítottuk, hogy a székely közösség erős, és amikor lármafát gyújtanak, összefog a közelgő veszély elhárításának érdekében. Ez most az Úz-völgyi magyar haditemető megbolygatása kapcsán is megmutatkozott, és az itt tapasztalható egyetértéssel és megnyilvánuló elszántsággal, véleményem szerint, meg tudjuk fordítani a gyászos események menetét.”

Kovács István, sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész

„Az Úz völgyében szolgáló honvédeink tudták, hogy a vártán kell álljanak az utolsó pillanatig és még azon túl is. Itt maradtak tehát, hogy még pihenésükkel is szolgálják a hazát, azonban most már ebben is háborgatják, és nem hagyják nyugodni őket. Mert egyesek azt hiszik, azáltal szereznek, oroznak maguknak hazát, hogy megzavarják mások pihenését, és elveszik mások jelképeit. Azt hiszik, a szabadságot egymás kezéből kell kicsavarni, és nem tudják, hogy csak együtt, egymást megbecsülve, élni engedve lehetünk azok, akiknek a Jóisten megálmodott bennünket.”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 16., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Jellemtelen nepseg!Az egesz roman nemzet tortenelme hazugsagon alapszik.A legnagyobb baj az,hogy el is hiszik mindazt amit hazudnak,annyira elmebetegek.Tisztelet a kivetel!

  • User
   Dátum: 2019. május 16., 16:15
   ÉRTÉKELÉS: 22

   Bízom abban hogy az Úz völgyi temető megmarad az eredeti formályában.Tisztelet az elesett román katonáknak is, de ott ahol elestek!Nem az Úz-ban.Nem Nem Soha!

 • User
  Dátum: 2019. május 17., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Valóban ez a románság a farkas technikával tud élni csak nem is kéri hogy engedd be csak az egyik lábamat ő ajtóstól ront be csak hogy valami érdemben részesülhessen.Sajnos náluk a szemtelenségnek, a hazudozasnak nincs határa,mindjárt sem hazájuk sem hitük nem marad de a rombolás, a emléknek letiporasa az Erenyuk ,és minél jobban vesződik el a talajt a lábuk alól annál jobban támadnak.SZomoru hogy ebből immár világhírt szereztek de csak ebből,cultur nyét így mondják úgy e….

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 27., 16:32
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Szeptember 25 iken mennek a romanok Calea Neamului egyesulet mar osztogatja a meghivokat,mert alitolag 150 halot van a temetobe es fakjakal fognak bevonulni ahol megemlekeznek es felolvassak a neveket ott megint meggyalaznak benunket? hallotainkat? nehagyjuk… ide az imadsag nem eleg mert annak ellenere h imadkoztunk csak betortek , a Jo Isten is azt mondta segits magadon es en is megsegitlek, a temetonkbe szegyen gane olah embereket ne hagyjuk h bevonuljanak ha kell vedjuk meg a multunk mert a jovonk ebbol ered.
  Nem szabad hagyni hogy a romanok beolvasszanak es mindenhova roman siremlekeket emeljenek mintha ok lenenek ot….bemasolom a linket nezitek meg
  https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/116888-ujra-az-uzvolgyi-temet-be-keszulnek-a-roman-nacionalistak
  Nehagyjuk!!!!!!!!!!! tortenjen valami mar a temetovel kapcsolatba mert onnan a roman muemlekeket el kell tavolitani!!! vegyuk mar a kezunkbe a sorsunkat!!!A igeretekkel szavakkal teli a padlas ide tettek kellenek…!!!!