Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ejtette a DNA a volt kormányfő elleni vádakat a Ponta-Blair-ügyben

Ejtette a DNA a volt kormányfő elleni vádakat a Ponta-Blair-ügyben Románia

Vádemelés nélkül lezárta csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Ponta-Blair néven ismert bűnvádi dossziét – számolt be csütörtökön a Facebook-oldalán Victor Ponta volt miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a vádejtés nem a bűncselekmények elévülésével függ össze.

“Örülök, hogy Romániában ennyi év után még mindig lehet igazságot tenni. Persze Portocală és a főnökei, akik odatették, köszönik, jól vannak; és nyilván senki sem adja vissza nekem az elmúlt 6 évet; és senki sem fog bocsánatot kérni azok közül, akik szidalmaztak az ügy miatt” – írta bejegyzésében a politikus.

A Ponta-Blair-ügyben indított büntetőeljárást a ploieşti-i DNA ügyésze, Portocală néven is ismert Mircea Negulescu vezette. Az ügyészt 2020 decemberében bíróság elé állították, mert az igazságügyi szereplők bűncselekményeit kivizsgáló ügyészség szerint több esetben – köztük a Ponta-Blair-ügyben – megfélemlítéssel vagy vádalkuval próbálta hamis tanúzásra rávenni az általa vizsgált korrupciós ügyek szereplőit, újabb ügyekhez kreálva bizonyítékokat.

A DNA 2016 szeptemberében indított büntetőeljárást Sebastian Ghiţă képviselő és Victor Ponta ellen pénzmosás, illetve befolyással való visszaélés és pénzmosásban valló bűnrészesség gyanújával.

A DNA szerint 2012 márciusában Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként egy 220 ezer eurós adományért cserébe befutó parlamenti helyet ígért a PSD jelöltlistáján egy üzletembernek. Az ügyészség akkori közlése szerint ebből a pénzből törlesztette a PSD egyik alapítványa Tony Blair volt brit kormányfő tiszteletdíját, aki részt vett 2012 márciusában egy bukaresti konferencián. A DNA úgy értékelte, hogy a 2012 tavaszán még ellenzékben levő Ponta jogosulatlan választási előnyre tett szert nemzetközi hírű személyiség társaságában mutatkozva. 

forrás: Agerpres

fotó: Victor Ponta/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük