Hirdetés
Hirdetés

Egyszerűsítené a gépjármű-beíratást az RMDSZ

Egyszerűsítené a gépjármű-beíratást az RMDSZ Románia

Egy nap alatt és egy helyen lehessen forgalomba íratni a gépjárműveket – erről iktatott törvényjavaslat-csomagot az RMDSZ a parlamentben – tájékoztat a szervezet csütörtöki közleménye.

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint ezzel a nyugati jó példákat honosítaná meg Romániában a szövetség a gépjárművek forgalomba íratásának folyamatában. Úgy módosítanának több, hatályban levő jogszabályt, hogy csökkenne a jelenlegi bürokrácia és jelentősen olcsóbb lenne a gépjárművek forgalomba íratásakor felszámolt illeték.

A törvényjavaslat-csomagot Benedek Zakariás és Bende Sándor parlamenti képviselők dolgozták ki.

“Számos gépjármű tulajdonos személyesen nehezményezte, hogy Romániában nagyon bonyolult az autók beíratási folyamata. Mindez azért, mert több intézményben zajlik, így több papírmunkával, pénzzel és idővel jár. Egy olyan törvényjavaslat-csomagot dolgoztunk ki, amely szorgalmazza egy olyan rendszer kialakítását, ahol az érintett a gépjármű beíratásakor csak egyetlen irodahelyiségbe kell hogy ellátogasson, ahonnan minden szükséges papírt megkap a jármű szabályos használatához” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke rámutatott a törvénytervezet gyakorlati részére.

“A tervezet előírja, hogy a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal foglalkozzon kizárólag a gépjárművek beíratásával. Jelenleg két helyen kell időpontot igényelni, hogy elindíthassuk a beíratási folyamatot, ezt a rendszert szeretnénk egységesíteni úgy, hogy egy nap alatt, és egy irodahelyiségben lehessen megoldani a gépjárművek beíratását” – nyilatkozta a közlemény szerint Bende.

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott módosítást idén elfogadja a parlament, az jövő évtől már hatályos lesz – zárul a közlemény.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 23., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Végre egy normális törvényjavaslat, habár ameddig a plénum elé kerül, jó román szokás szerint, lehet bonyolultabbat csinálnak belőle, mint az aktuális…

 • User
  Dátum: 2021. április 23., 15:16
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Jó lenne, ha a képviselőink elgondolkodnának azon, hogy mennyire nem helyes az a törvény, amely előírja, hogy a 12 évnél idősebb autók minden évben ITP-re kelljen menjenek. Ha átment az ITP-n, azt jelenti, hogy jó technikai állapotban van, s két évig mehet a forgalomban. A balesetek –legtöbb esetben–a helytelen előzés és a túl nagy sebesség miatt következnek be! Az én autóm 13. éves de csak 80.000 km-ben van. A rossz utak miatt a futóművet mindegyre újba kell tenni. De azt már megszoktuk!

 • User
  Dátum: 2021. április 24., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ès az èpítkezèsi engedélyek leegyszerűsítèsi törvènytervezettel mi van? (ott van igazán bürokrácia) Elfelejtették? (Az is szègyen hogy 2021 ben , el kell irodákba járni gèpjármű átírására / beírására.)

 • User
  Dátum: 2021. április 24., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ennek az országnak a vezetői mindig azon voltak, hogy az átlagember lehetőleg minél nehezebben jusson saját autóhoz. Nem fogták fel, hogy ez a fejlődés egyik eleme. Ezért nincs igazi kultúrája az autózásnak, nem elég a parkoló, kevés az autópálya és a normálisan karbantartott út. Autó az van, mert az emberek rájöttek, hogy hiába várnak a fejlett tömegközlekedésre, olyan nem lesz, s ha valahová el akarnak jutni, magukra vannak utalva. Így áldozatok árán is vásároltak maguknak saját járművet. Ma is rengeteg adó sújtja az autósokat, a bürokrácia pedig miért ne volna pont ebben a legdurvább. Törvényeket egyszerű volna hozni, elég lenne simán lemásolni a jól működőket egy normális országból. De azt nem lehet, mert néhány kiskirályságnak vége szakadna!

 • User
  Dátum: 2021. április 25., 19:32
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azt is elkellenne mar erni hogy az aszfaltba megjelent lyukat max.24 ora alatt betomjek.Ne hetekig honapokig neha evekig kerulgetni a godroket.