Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság a romániai helyreállítási terv módosítását kérte

Az Európai Bizottság a romániai helyreállítási terv módosítását kérte Románia

Az Európai Bizottság (EB) igénylésére módosítani kell néhány ponton az országos helyreállítási terven – közölte Dan Barna miniszterelnök-helyettes. Klaus Iohannis államfő szerint hétfőn tartanak egy ülést ezzel kapcsolatban a kormány illetékeseivel, elvégzik a szükséges módosításokat és meggyőződése, hogy az EB végül elfogadja a tervet.

Hirdetés
Hirdetés

Dan Barna azt mondta egy szerda esti televíziós műsorban, hogy Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszter ismertette Brüsszelben a kormány által kidolgozott helyreállítási tervet (PNRR), az Európai Bizottság azonban ennek módosítását kérte. Barna szerint öntözőrendszerek kiépítésére nem különíthető el pénz ebből az alapból, amely a tagállamoknak a járvány utáni talpra állását hivatott támogatni, így ezt a tételt teljesen törölni kell a tervből. Hozzátette, a Románia számára „élet-halál kérdésnek” számító infrastrukturális fejlesztések kapcsán is zajlanak még az egyeztetések. „Ezt nem utasították el, még folynak a tárgyalások arról, hogy mennyi valósuljon meg támogatásból és mennyi kölcsönből” – nyomatékosította Barna.

A téma kapcsán Klaus Iohannis csütörtökön rámutatott, mindenki számára újdonság a helyreállítási terv, és nem volt könnyű kidolgozni, hiszen mélyreható reformokat követelnek meg szűk kivitelezési határidővel, ezért várható volt, hogy adódnak problémák ezzel kapcsolatban. „De javítani fogunk a terven úgy, hogy fogadja el az Európai Bizottság” – szögezte le, hozzátéve, nemcsak Románia van ebben a helyzetben, hanem más tagállamok is.

Az államfő ugyanakkor rámutatott, hétfőn tartanak egy ülést ezzel kapcsolatban a kormány illetékeseivel, megvizsgálják az EB visszajelzéseit, elvégzik a szükséges módosításokat, majd a miniszter az EB elé terjeszti az új változatot. „Meggyőződésem, hogy el fogják fogadni, mi pedig felhasználhatjuk ezt a pénzt” – magyarázta.

Florin Cîțu miniszterelnök kihangsúlyozta, az országos helyreállítási tervet nem utasította el az Európai Bizottság, erről tárgyalások folynak, valószínűleg finomítani kell rajta. „Nem látok semmi problémát” – szögezte le Cîţu a Victoria-palotában.

Megszólalt csütörtökön a téma kapcsán Cristian Ghinea miniszter is, hangsúlyozva, egyelőre csak a terv egyes fejezeteit érintő technikai dokumentációt és javaslatokat küldtek Brüsszelnek, az EB illetékesei visszajeleznek, folyamatosan zajlik velük az egyeztetés, és ennek függvényében módosulnak a technikai részletek. A teljes dokumentumot tehát hivatalosan még nem küldte el Románia, azt, hogy erre mikor kerül sor, jövő héten szögezik le Margrethe Vestager ügyvezető alelnökkel – magyarázta. A tárcavezető szerint az infrastruktúrát érintő fejezet kapcsán azt kifogásolja az EB, hogy túl nagy összeget szánna erre Románia, az egyeztetések azonban még folyamatban vannak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük