Felhívás!

Egyszerű indítványt nyújtott be a PNL és az USR az igazságügyi miniszter ellen

Egyszerű indítványt nyújtott be a PNL és az USR az igazságügyi miniszter ellen Románia

Egyszerű indítványt nyújtott be szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a képviselőházba az igazságügyi miniszter lemondását követelve.

A Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól címet viselő indítványban a kezdeményezők azt állítják, “a meghunyászkodás, a hazugság, a felelőtlenség és a rosszhiszeműség az oka az igazságszolgáltatás térdre kényszerítésének”, ezért azt kérik Tudorel Toadertől, mondjon le tisztségéről.

Az indítványban élesen bírálják az igazságügyi törvényeket módosító legutóbbi sürgősségi kormányrendeletet, hangsúlyozva, hogy az alkotmányellenes, ellentmond a jogállamiság elveinek, és veszélyt jelent a romániai demokráciára, eszköz a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) számára “a parancsaiknak nem engedelmeskedő bírák és ügyészek elnyomására”.

“Ez a sürgősségi rendelet volt az utolsó csepp, amelytől a csordultig telt pohár kiömlött. Ez már tényleg túl sok az ön és a kormány részéről” – fogalmaznak az aláírók, és reményüket fejezik ki, hogy a törvényhozók többsége megérti, milyen “veszélyeket” hordoz magában ez a jogszabály, és milyen káros hatása lenne a romániai demokráciára nézve annak, ha Tudorel Toader tisztségben marad.

Bírálják a minisztert a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének “csődje” miatt is, és azt is felróják neki, hogy nem történt előrelépés a börtönök zsúfoltságának csökkentése téren. A PNL és az USR szerint ugyanakkor Tudorel Toader közvetlenül felelős azért, hogy az utóbbi időben szinte kizárólag bírálatok érték Romániát az Európai Bizottság, az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO), a Velencei Bizottság, az amerikai külügyminisztérium, valamint a nyugati országok diplomáciai képviselői részéről, és hogy továbbra sem sikerült elérni a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) megszüntetését, sőt: visszalépés történt ezen a téren.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.