Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Egy személy meghalt, kettő megsérült, miután elsodorta őket egy lavina a Kelemen-havasokban

Egy személy meghalt, kettő megsérült, miután elsodorta őket egy lavina a Kelemen-havasokban Románia

Egy személy meghalt, kettő megsérült, miután vasárnap elsodorta őket egy lavina a Kelemen-havasokban – közölte Facebook-oldalán a hegyimentő szolgálat.

A Maros és Hargita megyei hegyimentők éjszakai menetelés után hétfő reggel elértek a tragédia helyszínére, egy halottat és két sérültet találtak. A sebesülteket elsősegélyben részesítik és előkészítik az útra, hogy le tudják őket hozni. A nagy lavinaveszély miatt egy mentőhelikopter bevetése is szóba került – derül ki a bejegyzésből.

“A lavina öt embert sodort el, akik motoros szánnal indultak kirándulni, közülük kettőnek sikerült eljutnia a meteorológiai állomásig, onnan hívták a 112-es egységes segélyhívószámot. (…) A mentésbe Hargita, Maros és Suceava megyei hegyimentők és hegyicsendőrök kapcsolódtak be” – mondta el a szóvivő.

A mentést nehezíti, hogy a Kelemen-havasokban továbbra is rendkívül magas a lavinaveszély.

FRISSÍTÉS: Motoros hószánokkal mentik ki a sérülteket

Motoros hószánokkal hozzák le a hegyről a lavinabaleset két sérültjét. A lavinában elhunyt csíkszeredai férfi holttestét helikopterrel tervezik lehozni.

A Maros megyei Gödemesterházán (Stânceni) egy rohammentős egység várja a sérülteket, megvizsgálják őket, és ha indokoltnak tartják, kórházba szállítják majd – mondta a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Alina Ciobotariu, aki szerint az egyik személynek válltörése van, a másik pánikrohamot szenvedett.

A szóvivő hozzátette, a lavinában elhunyt férfi csíkszeredai és 46 éves volt, a sérültek is Csík környékiek.

A Hargita Megyei Tanács hegyi- és barlangimentő-közszolgálatának a helyszínen tartózkodó vezetője, Nagy Örs azt mondta, várják a helikoptert, amelyik elszállítja majd a holttestet.

FRISSÍTÉS 2: Jó állapotban vannak a sérültek

Jó az állapota annak a két személynek, akiket lavina sodort el vasárnap a Kelemen-havasokban. A lavinában meghalt harmadik társuk holttestét helikopterrel szállították le a hegyről.

A Salvamont tájékoztatása szerint a hegyimentőknek sikerült a hegy lábához szállítaniuk a két sérült személyt, egyikük később jelentkezett a csíkszeredai sürgősségi kórházban. Állapota jó. Konrád Judith, az egészségügyi intézmény szóvivője szerint a páciens férfi, 44 éves, és végtagjai sérültek meg, de a jelek szerint a sérülések nem súlyosak. Egyelőre kivizsgálják állapotát, még nem tudni, hogy be kell-e utalni a kórházba – tett hozzá a szóvivő.

A másik férfi, aki állítólag pánikrohamot kapott, nem igényelt orvosi segítséget.

A Salvamont Facebook-bejegyzése szerint a hegyimentők időközben a SMURD egyik helikopterének segítségével lehozták a hegyről a lavina halálos áldozatának testét.

FRISSÍTÉS 3: Az áldozatok semmibe vették a figyelmeztetéseket és a törvényt

Súlyosan megsértették a törvényt a Kelemen-havasokban történt lavina áldozatai, mert motoros szánnal közlekedtek a Nemzeti Parkban – jelentette ki hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Voicu Raia, a Suceava Megyei Tanács keretében működő Salvamont hegyimentő-szolgálat vezetője.

Raia elmondta, a csoport eredetileg öt tagból állt, ketten közülük vasárnap délután 4 óra körül elindultak a rekettyési (Răchitiş) meteorológiai állomáshoz, hárman pedig a Pietrosz-csúcsig mentek fel extrém snowmobilozás céljából, semmibe véve a lavinaveszélyre vonatkozó figyelmeztetéseket. A hegyimentő szerint az illetők korábban is motoros szánoztak már több helyen a Kelemen-havasok Nemzeti Parkban.

Arról is tájékoztatott, hogy a lavinában később életét vesztett férfi légzsákkal felszerelkezve indult útnak, amely a lavina lezúdulásakor kinyílt, de az áldozat életét nem mentette meg. Csak annyiban volt hasznos, hogy ennek köszönhetően találták meg a holttestet – tette hozzá a Salvamont vezetője.

Raia szerint jelenleg is 4-es fokozatú lavinaveszély van a térségben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.