Felhívás!

Egy ezrelékes vagy ez alatti fertőzöttségi ráta esetén minden bölcsőde, óvoda és iskola kinyit hétfőtől

Egy ezrelékes vagy ez alatti fertőzöttségi ráta esetén minden bölcsőde, óvoda és iskola kinyit hétfőtől Románia

Azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma 1 vagy ennél kisebb, minden szinten fizikai jelenléttel zajlanak hétfőtől a tevékenységek a tanintézetekben – közölte szerdán a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu ismertette az országos vészhelyzeti bizottság által az iskolanyitási forgatókönyvekről hozott határozatot.

Rámutatott, azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma 1 vagy ennél kisebb, ismét kinyitnak hétfőtől a bölcsődék, óvodák, iskolák, mindenki számára. Ott, ahol a fertőzöttségi ráta 1 és 3 ezrelék közötti, csak a bölcsődébe, óvodába és az elemi osztályokba járók, valamint a vizsgákra készülő végzős osztályok tanulói, azaz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára zajlanak fizikai jelenléttel a tevékenységek. 3 és 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta esetén az adott településen csak a bölcsődébe, az óvodába járók és az elemi osztályosok számára lesz jelenléti oktatás.

Az oktatási miniszter megjegyezte, a felsőoktatási intézmények az egyetemi autonómia elve alapján maguk döntik el, hogy milyen formában szervezik meg a tanítást.

A tárcavezető szerint e dokumentum előírásai alapján a csaknem 3 millió tanuló közül 2,4 millió visszatérhet hétfőtől az iskolába.

30 millió lejt szán a kormány az tananyagpótló órák kifizetésére

30 millió lejt különít el a kormány a második félévi tananyagpótló órák kifizetésére, az erről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kabinet.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, azt, hogy mely tanulók tartoznak a célcsoportba, miniszteri rendeletben szabják meg a következő napokban, de az már biztos, hogy pótlóórákon vehetnek részt azok, akiknek internet-hozzáférés vagy megfelelő eszközök hiányában nehézségeik adódtak az online oktatással és azok is, akiknek az első félévi jegyeit nem tudták lezárni.

Az iskolák havi 200 lejt kapnak erre a célra minden kedvezményezett tanuló után – nyomatékosította a miniszter, hozzátéve, a rendelkezés a 2020-2021-es tanév második félévére érvényes.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.