Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Cîţu: majdnem teljesen elkészült a költségvetés-tervezet

Cîţu: majdnem teljesen elkészült a költségvetés-tervezet Románia

Majdnem teljesen elkészült a költségvetés-tervezet – jelentette be szerdán a miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîţu azt mondta: “őszintén szólva”, az a legvalószínűbb, hogy ezt a jövő heti kormányülésen fogadja el a kormány.

“Nem egyszerű” költségvetés, hisz ez lesz az, amely “kezdi kijavítani az elmúlt négy évben hozott törvények által okozott anomáliákat” – mondta a kormányfő.

Cîţu szerint nincs rendben az, hogy miközben 2016 és 2020 között a bérkiadások gyakorlatilag megduplázódtak (57 milliárd lejről 110 milliárdra nőttek), “semmi más nem duplázódott meg”, sem az állam jövedelme, sem a gazdaság hatékonysága.

Hozzátette: a reform része, hogy megvizsgálják az állami vállalatok vezetőinek fizetését, és hogy a minimálisra csökkentsék az igazgatósági tagok számát.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a tervezett GDP-arányos költségvetési hiány “már bent van 7,2 százalék alatt”, de azt szeretné, hogy “minél közelebb legyen a 7 százalékhoz”.

Felülvizsgálják a pótlékokat

Megvizsgálta a kormány a közalkalmazottak pótlékait, és szándékában áll még idén úgy módosítani a jogszabályokat, hogy összefüggés legyen a teljesítmény és a jövedelem között – jelentette be szerdán a miniszterelnök.

Florin Cîţu elmondta: olyan pótlékok kerültek felszínre, amelyeknek a létezéséről sem tudott. A kabinet most dolgozik egy jogszabály-tervezeten, amely úgy módosítja az egységes bértörvényt, hogy a pótlékokat ne ‘hasból’, hanem az elvégzett munka alapján adják, és így nyilvánvaló összefüggés legyen a teljesítmény és a kapott bér között.

A miniszterelnök a veszélyes munkakörülmények miatt járó pótlékot hozta fel példaként, amelyet egyes intézményekben azoknak adnak – állítja -, akik számítógépen dolgoznak. Azt mondta: az ilyen jellegű pótlékok ‘el fognak tűnni’.

Hangsúlyozta: a pótlék önmagában helyes, de arra kell használni, hogy jobb munkavégzésre motiválja az embereket.

Privatizálhatók lesznek az állami vállalatok

Elfogadta szerdai ülésén a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely hatályon kívül helyezi az állami vállalatok privatizációját kétéves időszakra megtiltó törvényt.

A tavaly elfogadott 173-as törvénnyel a parlament megtiltotta a kormánynak, hogy a következő két évben értékesítse az állami vállalatok részvényeit.

A kormányülést követő nyilatkozatában Florin Cîţu miniszterelnök rámutatott, a 173-as törvény elfogadása “nagy felháborodást és bizalmatlanságot keltett” annak idején, ezért döntöttek már korábban úgy, hogy hatályon kívül helyezik.

A szerdán elfogadott tervezet hamarosan a parlament elé kerül.

“Egyértelmű jelzés ez mind a romániai, mind a külföldi befektetők felé arról, hogy ez a kormány támogatja a beruházásokat, tudatában van annak, hogy a fejlődéshez befektetésekre van szükség” – fogalmazott a kormányfő.

Gyorssegélyt kapnak a Matei Balş intézetben történt tűzeset áldozatai

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány, hogy a Matei Balş intézetben pénteken kiütött tűzben elhunytak családja, valamint a sérültek családja ötezer lejes gyorssegélyt kapjon minden érintett személy után – jelentette be a miniszterelnök.

Florin Cîţu elmondta: a kabinet egymillió lejes keretösszeget különített el erre a célra.

Javítják a kórházak riasztórendszerét

Elfogadott a kormány szerdai ülésén egy memorandumot a kórházak riasztórendszerének javítására.

A dokumentum, amelyet az egészségügyi és az európai alapokért felelős minisztérium kezdeményezett, arra tesz javaslatot, hogy európai alapokból ötvenmillió eurót fordítsanak a páciensek biztonságát növelő programokra és berendezésekre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások