Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a héderfáji református harangláb felgyújtásával

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a héderfáji református harangláb felgyújtásával Románia

Egy 18 éves fiatalt gyanúsít a rendőrség a Maros megyei Héderfája református haranglábának a felgyújtásával – közölte vasárnap honlapján a maros megyei rendőrkapitányság.

Hirdetés
Hirdetés

A héderfáji fiatalt szombaton őrizetbe vették, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A gyanúsítottat gyújtogatás útján elkövetett rongálás bűntette miatt vizsgálják. A tűzoltóság 50 ezer euróra becsülte a keletkezett kárt.

Nagy Csaba héderfáji református lelkész az MTI-nek elmondta: a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. Hozzátette: a 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.

Nagy Csaba elmondta: a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. A lelkész hozzátette: korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül.

Héderfája református templomának haranglábja szombat hajnalban égett le. A dicsőszentmártoni tűzoltókat hajnali három órakor riasztották a tűzesethez, de beavatkozásuk révén csak a tűz tovább terjedését sikerült megakadályozni. A 19. században épült faharangláb teljesen leégett, a benne lévő két harang elolvadt.

A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 10., 17:26
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ennyit a szakiskolásokról….
    Sok problémás gyerek összegyűjtve pár osztályterembe, dióhéjban így jellemezhető a szakoktatás! Itt a tanár/mérnök/mester ép ésszel sem bírja 65ig, nem, h 70ig!!!