Hirdetés
Hirdetés

Drágulhat a cigaretta januártól

Drágulhat a cigaretta januártól Románia

A dohánytermékekre kivetett jövedéki adó várható növelése miatt januártól emelkedni fog a dohánytermékek ára Romániában. Az emelkedés mértékéről még nem döntött a pénzügyminisztérium. A hamarosan közvitára bocsátandó adótörvénykönyvet érintő módosításokban viszont már vélhetően szerepelni fog a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó új szintje.

A dohányipari vállalatok egyelőre nem kommentálják a termékeik várható áremelkedését érintő híreket. Azzal érvelnek, hogy még azt sem tudni, mekkora lesz a jövedéki adó emelkedése, így pedig csak találgatni lehet arról, hogy milyen mértékben változik a boltokban értékesített termékek végső kereskedelmi ára.

2017 májusában Ionuţ Mişa korábbi pénzügyminiszter még azt javasolta, hogy a cigarettára kivetett jövedéki adó 2022-ig minden évben 2%-kal emelkedjen. 2018 április 1-jén a jövedéki adó 439,94 lej/1000 cigaretta szintről 448,74 lei/1000 cigarettára emelkedett.

A kormány várhatóan azért is emelni fogja a jövedéki adó szintjét, mert az adókból származó bevételek nem túl fényes alakulása miatt továbbra is nagy kihívás számukra, hogy a GDP-arányosan 3%-on belül tartsák a költségvetési hiányt.

Romániában a jövedéki adó mértéke 58%-át teszi ki a dohánytermékek átlagárának. Az Európai Unió ennek az aránynak a legalacsonyabb szintjét 60%-ban határozza meg.

(Transindex/Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük