Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Dőlt az erdő, mint a dominókockák

Dőlt az erdő, mint a dominókockák Románia

A Brassó Megyei Erdőőrség összegezte, majd közleményben ismertette a hatáskörébe tartozó öt megye (Kovászna, Hargita, Maros, Szeben, Brassó) területén február elején történt viharok, erős széllökések okozta károk főbb számadatait.

Hirdetés
Hirdetés

A jelentés szerint a téli vihar 64 663 hektárnyi erdőben, erdős területen körülbelül 1,4 millió köbméternyi szálfában tett kárt, a fák vagy kidőltek, vagy pedig törzsük darabokra tört, elhasadt stb. Több mint 1540 hektáron teljes a tarolás, alig-alig maradt fa a talpán.

A legnagyobb károk Hargita megyében keletkeztek, a szélvihar 27 700 hektáron 825 698 köbméter fát döntött le vagy tört ki, ennek több mint egyharmada teljes tarolás vagy ahhoz közeli állapot. Az erdőőrség szakértői úgy számoltak, az öt megyében csaknem 8 millió facsemetével lehetne pótolni az elpusztult fákat.

Az 1,4 millió köbméternyi fa olyan értelemben minősül viharkárnak, hogy esetleg csak egy része volt betervezve kitermelésre, így “kényszer-kitermelések” következhetnek. Az elmúlt hónapokban és hetekben az erdészek, erdőmérnökök azon dolgoztak, hogy bizonyos területeken a vihar verte fákat osztályozzák, értékeljék, és értékesítésre előkészítsék. A kidőlt, de ép rönkök esetében van esély ipari feldolgozásra árverezni, az erősen összetört fatörzseket és ágakat tüzelőként lehet értékesíteni. A brassói illetékes hivatal már csaknem 50 ezer köbméternyi fa kitermelésére, elszállítására adott engedélyeket.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. május 6., 21:55
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Majd jönnek a ZŐLDEK s bemagyarázzák, hogyan segitettek a fatolvajok a szélnek ledönteni több száz hektár erdőt. Buldózerrel, tankkal s a legtőbbet az erdei manókkal – lessz itt defisare