Hirdetés
Hirdetés

Kicsivel több szavazó

A bukaresti Állandó Választási Hatóság (AEP) közölte, hogy 2020. április 30-án 18 973 123 volt a választásra jogosult román állampolgárok száma. Ez 3023 személlyel több az előző hónap végén jegyzett hivatalos számhoz viszonyítva. A 18,97 millióból 18,26 milliónak az adatlapján szerepel romániai lakhely vagy lakcím.

Hirdetés
Hirdetés

A választási hatóság azért követi folyamatosan ezt a népességi adatot, mert az éppen esedékes választások vagy referendumok részvételi arányát ennek alapján számítják ki, a népszavazási adatok túlságosan régiek ehhez (legutóbb 2011-ben volt népszámlálás). A választási hatóság az önkormányzatoktól, a helyi hatóságoktól, lakosság-nyilvántartási hivataloktól kapja a havi jelentéseket, és ezek alapján rögzítik az éppen időszerű választói létszámot.

Az említett 3023 létszám-gyarapodás több összetevőből alakult ki. Az elhunytakat törölték a regiszterből, ugyanakkor beírták azokat, akik a hivatkozási időszakban betöltötték a 18. életévüket és ezáltal szavazati jogot nyertek. Van 152 olyan személy is, akiknek bűnvádi ítéletek tiltották egy ideig a szavazati jogot, idén azonban letelt a tilalmi határidő. Másik 101 személy éppen április folyamán lépett a tilalmi időszakba.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük