Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diaconu: nem való a Cotroceni királyi palota Románia elnökének

Diaconu: nem való a Cotroceni királyi palota Románia elnökének Románia

Amennyiben államelnöknek választják egy percet sem fog a Cotroceni-palotában tölteni – jelentette ki kedd este Temesváron Mircea Diaconu, a Pro Románia és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által támogatott független államelnökjelölt.

Hirdetés
Hirdetés

Meglátása szerint Cotroceni egy királyi palota, amelynek rendeltetését pontosan meghatározza a királyi testamentum, nem való Románia elnökének.

Azt mondja: kérni fogja a hivatalban lévő kormányt, hogy találjanak más székhelyet az elnöknek.

Prioritásai közé tartozik, hogy „kezében a törvénnyel” elmagyarázza az állami intézményeknek, hogy mettől meddig terjed a hatáskörük, mert most „összekeveredtek a dolgok”.

Kifejtette: az államfőnek pártatlannak és politikailag el nem kötelezettnek kell lennie, és „szerencsétlenségnek” nevezte, hogy Romániában az elmúlt évtizedekben az elnökök beavatkoztak a miniszterek és a miniszterelnökök cseréjébe.

„Sajnos eddig mindenki más volt, a mai válságot szintén egy elnök (Klaus Johannis – sz.m.) hozta létre. Az államfő feladata (…), hogy ne szóljon bele, hogy ne döntse el, hogy ne erőltesse, hogy ne váltsa ki a politikai válságot, hanem egy jó közvetítő legyen” –  szögezte le Mircea Diaconu.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások