Felhívás!

Dél-romániai szórvány magyaroknak indít nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület

Dél-romániai szórvány magyaroknak indít nyelvtanfolyamot egy kolozsvári egyesület Románia

Szórványban élő délkelet-romániai magyaroknak indított magyar nyelvtanfolyamot a Fehér Holló Médiaklub Egyesület a Tanuld újra az anyanyelved! című projekt keretében – írta csütörtökön a Krónika.

A román Ókirályságban élő magyaroknak indított projektről Szabó Csaba újságíró, a szervezet elnöke elmondta: az egyesület ezzel megkezdi feltérképezni azokat a regáti magyarokat, akik újra meg akarják tanulni anyanyelvüket vagy csak egyszerűen magyarul szeretnének beszélgetni.

A Tanuld újra az anyanyelved! első szakasza Brăilán és Galacon indul 26 ember részvételével. Következő állomásuk a Fekete-tenger parti Konstanca lesz. A projekt minden költségét az egyesület állja.

Az előzményekről Szabó Csaba elmondta: olyan nagy volt az érdeklődés a Román Televízió kolozsvári stúdiója és a Fehér Holló Médiaklub galaci és brăilai riportkaravánja iránt, hogy egyes résztvevők szabadnapot vettek ki, hogy jelen legyenek a találkozókon, mások ünneplőbe öltözve várták a rögtönzött magyar kerekasztal-beszélgetéseket.

Hozzátette: először tábort próbáltak szervezni a helyi gyerekek számára, később azonban egy missziós pedagógus kiküldése látszott kivitelezhetőnek. Így egy székelykeresztúri könyvtáros vállalta, hogy 10-12 napra Galacra költözik, és ott személyre szabott tanfolyamok, beszélgetések, tantermi órák során elkezdi a munkát.

Jelenleg tíz galaci gyerek várja a magyar nyelvű oktatást, és jó néhány felnőtt – főleg brăilaiak – románnal kevert magyar nyelvtudását próbálja pallérozni – írta a lap.

Képünk illusztráció.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.