Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă népszavazást írna ki a súlyos bűncselekményekért kiszabható büntetések megszigorításáról

Dăncilă népszavazást írna ki a súlyos bűncselekményekért kiszabható büntetések megszigorításáról Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette: fontolóra veszi egy referendum összehívását annak érdekében, hogy megszigorítsák a gyilkosságért, a nemi erőszakért és a pedofíliáért kiszabható büntetéseket.

Hirdetés
Hirdetés

„Referendum összehívását fontolgatom, hogy a román állampolgárok fejezzék ki véleményüket a gyilkosságért, nemi erőszakért és pedofíliáért kiszabható büntetések drasztikus megszigorításával kapcsolatban” – mondta a Victoria-palotában a miniszterelnök.

Az életfogytiglani börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás lehetőségéről is népszavazást írna ki Viorica Dăncilă olyan súlyos bűncselekmények büntetésére, mint a gyilkosság, a nemi erőszak és a pedofília – írta később Facebook-oldalán a kormányfő.

Dăncilă azt írja: noha megkérte a politikusokat, hogy ne használják fel politikai célokra a caracali tragédia témáját, és tanúsítsanak érett és együttérző magatartást, kérése süket fülekre talált.

‘Tisztelt politikusok, egy népszavazás kiírásának célszerűségéről beszélünk azzal kapcsolatban, hogy drasztikus büntetéseket vezessünk-e be a gyilkosok, a nemi erőszaktevők és a pedofilok esetében, mint amilyen az életfogytiglani szabadságvesztés vagy a kémiai kasztráció” – olvasható a kormányfő hivatalos Facebook-oldalán. ‘Nem gondolják, hogy közmeghallgatásra van szükség ilyen természetű intézkedésekhez? Nem tartják normálisnak, hogy csak a román állampolgárok beleegyezésével fogadják el azokat?” – teszi fel a kérdést Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök hangsúlyozza, a caracali eset „az egész politikai osztály felelőssége”, és közös kötelességük megoldásokat találni.

Intézményközi munkacsoportot hoznak létre

Viorica Dăncilă intézményközi munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek az lesz a feladata, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki gyors közbelépést igénylő, kritikus helyzetekre. Ezt maga a kormányfő jelentette be a Victoria-palotában, ahova tervezett Bákó megyei látogatását megszakítva tért vissza a Caracalon eltűnt és feltételezhetően meggyilkolt kiskorú lány ügye miatt.

A miniszterelnök arról számolt be, hogy sürgős megbeszélést tartott Nicolae Moga belügyminiszterrel, aki tájékoztatta a caracali ügy legfrissebb fejleményeiről és a következő napok cselekvési tervéről.

A belügyminisztert arra kérte, hogy térjen vissza Caracalba és a helyszínen koordinálja a nyomozást. Ugyanakkor sürgősségi találkozóra hívta Raed Arafat belügyi államtitkárt, az országos katasztrófavédelem vezetőjét, valamint Sorinel Vasilcát, a Speciális Távközlési Szolgálat vezérigazgatóját és Alexandru Petrescu távközlési minisztert is.

Azt is elmondta: intézményközi munkacsoportot hoznak létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására, és ezt a munkacsoportot tervei szerint Raed Arafat fogja vezetni. A munkacsoport létrehozását a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén fogja a testület elé terjeszteni, alelnöki minőségében – tette hozzá a kormányfő.

„Beszéltem már Arafat úrral, az a célunk, hogy maximum 15 napon belül elkészüljünk az elemzéssel és a cselekvési tervvel. Már menesztettem a Román Rendőrség vezetőjét, Ioan Buda kvesztort, az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes főfelügyelőjét és Olt megye alprefektusát. Olt megye prefektusát a menesztés érdekében visszahívtuk szabadságáról. Nem csak a vezetőket, hanem mindenkit meneszteni fogunk, vagy a törvényes következményekkel kell számolnia, aki részese volt ennek a folyamatnak és hibásan kezelte a helyzetet” – jelentette ki Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor azt kérte, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén részletes beszámolót kapjon a caracali történésekről, amelyben a felelősök percről-perce ismertetnek minden mozzanatot, amely az eltűnt lány első segélyhívásától kezdve történt.

„Ne politizálják el az ügyet”

A kormányfő arra kérte szombaton a pártokat, hogy ne politizálják el a caracali ügyet. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tragédia miatt a Szociáldemokrata Párt elhalasztja augusztus 3-ára tervezett kongresszusát.

„Felelős hozzáállást kérek a pártok részéről, és kérem, hogy ne próbálják elpolitizálni ezt a kérdést. (…) Már elhalasztottuk a PSD augusztus 3-ára tervezett kongresszusát, mert határozott lépésekre van szükségünk, hogy helyreigazítsuk azokat a procedurális hibákat, amelyek egy ártatlan gyermek halálához vezettek” – mondta szombaton a kormánypalotában nyilatkozó Viorica Dăncilă.

„Minden családot, minden romániai állampolgárt biztosítok, hogy a vétkesek felelni fognak, funkciótól függetlenül. Senkinek nem fogom megengedni, hogy az emberek biztonságával és életével játsszon. Emberként és anyaként együttérzek az összetört családtagokkal, és mindent meg fogok tenni, hogy támogassam őket. Biztosítom őket, hogy senki nem fogja megúszni büntetlenül, ami történt” – tette hozzá a miniszterelnök.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások