Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: Kelemen Hunorral is tárgyalni fogok a kormány parlamenti támogatásáról

Dăncilă: Kelemen Hunorral is tárgyalni fogok a kormány parlamenti támogatásáról Románia

Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is tárgyalni fog a kormány parlamenti támogatásáról, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő pénteken, Iaşiban, újságírói kérdésre válaszolva.

Hirdetés
Hirdetés

“Tárgyalni fogok Kelemen Hunor úrral is. Szerintem ez normális dolog, hogy minden politikai vezetővel beszéljek. Ezek a dolgok így mennek, amikor valóban konszenzusra törekszel, mindenkivel tárgyalni akarsz, aki elfogadja a párbeszédet” – válaszolta Viorica Dăncilă arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e tárgyalni a parlamenti támogatásról az RMDSZ-elnökkel is.

Viorica Dăncilăt Eugen Teodorovici, pénzügyminiszter, a PSD ügyvezető elnöke és Mihai Fifor kormányfő-helyettes, a párt főtitkára kísérte Iaşiban tett látogatásán, ahol részt vettek a párt Iaşi megyei szervezetének végrehajtó bizottsági ülésén.

A kormányfő a párt megyei szervezetének tagjaival is találkozott Iaşiban és két kórházba is ellátogatott.

Jövő héten küldi el javaslatait a miniszteri kinevezésekről

Jövő héten küldi el Klaus Johannis államelnöknek javaslatát azon miniszteri tisztségeket illetően, amelyek esetében augusztus 15-én lejárt az ideiglenes ügyvivő periódus, jelentette be pénteken Viorica Dăncilă kormányfő.

“Augusztus 15-én lejárt a 45 napos periódus, az ügyvivő periódust meg lehet még hosszabbítani 15 nappal, de jövő héten, hétfőn, de legkésőbb kedden elküldöm a javaslatokat az államelnök úrnak, miután megbeszéltük azokat a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságában” – mondta Dăncilă Iaşiban tartott sajtótájékoztatóján.

Ami a kormányátalakítást illeti, a kormányfő kijelentette: ‘Erről előbb a PSD végrehajtó bizottságában kell tárgyalnom, mondjam el, milyen minisztériumoknál szeretném ezt végrehajtani. Javaslatokat fogunk tenni, a amiket meg is kell szavazzon a bizottság’. Hozzátette, a kormányprogram megvalósítását tartja szem előtt, ezért javasol módosításokat ott, ahol ez szükséges.

Jelenleg az oktatási tárcát és a belügyminisztériumot vezeti ügyvivő miniszter.

Az oktatási tárcavezető kapcsán a kormányfő kijelentette, hogy a jövendőbeli miniszternek nagyon jól kell ismernie a közoktatás problémáit.

Nyomatékosította, több személyt fog javasolni a PSD végrehajtó bizottságában erre a tisztségre, és a bizottság majd eldönti, ki fogja átvenni az oktatási tárca vezetését.

Augusztus 5-én Daniel Breaz művelődési miniszter vette át ideiglenesen az oktatási tára vezetését, miután Viorica Dăncilă kormányfő menesztette tisztségéből Ecaterina Andronescut annak a caracali ügyben tett, “mélységesen hibás” nyilatkozata miatt.

Dăncilă kormányfő szerda este ugyanakkor bejelentette, hogy hétfőn fogja elküldeni Klaus Johannis államfőnek javaslatát a gazdasági kérdésekkel megbízott kormányfőhelyettes személyét illetően.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük