Felhívás!

Dăncilă ismét felkérte a pártokat, hogy csatlakozzanak az állampolgárok jólétét szolgáló paktumhoz

Dăncilă ismét felkérte a pártokat, hogy csatlakozzanak az állampolgárok jólétét szolgáló paktumhoz Románia

Viorica Dăncilă kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: azt akarja, hogy minden politikai párt célul tűzze ki a román állampolgárok jólétét. Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja aláírta a románok jólétét célzó országos megállapodást.

Dăncilă a PSD székházában nyilatkozva emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy múlt hét végén olyan paktumot ajánlott fel a politikai pártoknak, amely révén írásban vállalják, hogy többé egyetlen párt sem fogja csökkenteni a béreket és nyugdíjakat, hanem tartják magukat a PSD által előirányzott jövedelemnövekedéshez. A kormánypárt elnöke szerint az ellenzék egyetlen kezdeményezése sem szolgálja az utóbbi időben a lakosság érdekeit. “Én voltam az első, aki aláírtam ezt a megállapodást és továbbküldtem a pártoknak. Üdvözlöm a nemzeti kisebbségek képviselőházi csoportjának döntését, hogy aláírják a paktumot, amely minden román állampolgár jólétét szolgálja, etnikumtól függetlenül” – mondta a miniszterelnök.

Kifejtette, aggodalommal tölti el, hogy a legerősebb jobboldali párt, amelynek “már vannak előzményei a nyugdíjak és fizetések csökkentése terén”, igyekszik elkerülni a megállapodás aláírását, figyelmen kívül hagyva a kormányfői felhívást. “Mások politikai gesztusnak nevezik ezt a paktumot, és pont az mondja ezt, aki feláldozta saját pártját, lemondott a kormányzásról, hogy mások politikai játszmájában vegyen részt” – fogalmazott Dăncilă.

A miniszterelnök az államfőt is bírálta, aki szerinte ‘elolvasta a megállapodást és továbblépett, ahogy öt éven át továbblépett mindenen, ami saját népe fejlődését és jólétét szolgálta volna.’

Viorica Dăncilă ismét felkérte a pártokat, hogy csatlakozzanak az általa javasolt paktumhoz.

Tăriceanu: ha nem csak kampányjavaslat volna, nagyon hasznos lenne a paktum

Egy paktum a románok jólétéért, mint amelyet Viorica Dăncilă kormányfő ajánlott, hasznos lenne, ha nem volna csupán egy kampányjellegű kezdeményezés, vélte Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“Nagyon hasznos lenne egy paktum a románok jólétéért, ha nem csak kampányfogás volna. Ugyanilyen hasznos lenne egy paktum az autópálya-építés, vagy kórházépítés terén. Vagy egy paktum a korszerű oktatásért. Azonban sem az autópályák, sem a jólét nem valósul meg pusztán paktumok aláírásával, hanem csakis a politikai osztály által vállalt politikai döntések nyomán, amelyek túlmutatnak a pillanatnyi kampányérdekeken. Ha be akarja bizonyítani nekünk, hogy javaslata több mint egy újabb próbálkozás arra, hogy további szavazatokat csikarjon ki a különféle híresztelésekkel megriasztott nyugdíjasoktól, Dăncilă asszonynak a parlament elé kell járulnia ezzel a paktummal” – írta Tăriceanu hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

Véleménye szerint a kérdés túl komoly ahhoz, hogy kampánytémaként kezeljék, és egy esetleges parlamenti vitára meg kellene hívni többek között a Román Nemzeti Bank, az adóügyi tanács és más szervezetek képviselőit, akik a politikai pártokkal együtt garantálni tudnának egy ilyen jellegű paktumot.

“Együtt majd meglátjuk, mennyire komoly ez a paktum, és főleg mennyire realista és fenntartható. Mindehhez azonban Dăncilă asszonynak be kell mutatnia nekünk a következő évek büdzsétervezetét, a becsült bevételeket és más mutatókat, amely garantálná nekünk, hogy nem fedezetmentes ígéreteket lobogtatunk az állampolgárok orra előtt” – sommázta Tăriceanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.