Felhívás!

Dăncilă felszólította Johannist, tartózkodjon a “Romániának ártó” nyilatkozatoktól

Dăncilă felszólította Johannist, tartózkodjon a “Romániának ártó” nyilatkozatoktól Románia

Felhívást intézett kedden Viorica Dăncilă miniszterelnök a politikai pártok képviselőihez és Klaus Johannis államfőhöz, hogy tartózkodjanak a “Romániának ártó” nyilatkozatoktól. A kormányfő az elnök hétfői kijelentését hozta fel példaként, miszerint az ország nincs felkészülve az EU soros elnökségének ellátására.

Dăncilă hangsúlyozta, miniszterelnöki minőségében mindenkit arról biztosít, hogy Románia minden tekintetben felkészült az EU-elnökségre, és napirenden van az előkészületekkel.

“Az ilyen nyilatkozatok csak ártanak Romániának. Azt hiszem, ilyenre még nem volt példa EU-tagállamban, ezért arra kérem a politikai erők képviselőit, beleértve az államelnököt is, tartózkodjanak az ilyen nyilatkozatoktól, mivel Romániának most konszenzusra, egységre és olyan jó románokra van szüksége, akik országukat és nem személyes érdekeiket helyezik előtérbe” – fogalmazott Dăncilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos állandó bizottságának ülését követően.

A kormányfő rámutatott, az általa vezetett kabinet azért van tisztségben, mert a román állampolgárok bizalmat szavaztak neki, az államfőnek pedig tiszteletben kellene tartania az emberek akaratát.

“Nem akarok válaszolni az elnöknek, nem akarok úgy eljárni, ahogyan ő. (…) Ezután ahányszor csak támadást intéz ellenem Johannis elnök, én a kormány és a koalíció konkrét megvalósításaival fogok válaszolni neki” – nyomatékosította a miniszterelnök, majd emlékeztetett, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is azt üzente a romániai hatóságoknak, hogy a sikeres EU-elnökség érdekében “konszenzusra van szükség az Államelnöki Hivatal, a kormány és a parlament között”.

Azt is megkérdezték az újságírók Viorica Dăncilától, miként vélekedik arról, hogy még nem zárult le a jövő év első felében Romániába érkező európai hivatalosságok szállítására és elszállásolására kiírt licit. A miniszterelnök azt mondta, a folyamat a végéhez közeledik, és nem emberi mulasztás miatt húzódott el az eljárás, hanem azért, mert minden törvényi előírásnak maradéktalanul eleget kell tenni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.