Felhívás!

Dăncilă: az ütemtervnek megfelelően zajlanak az államelnöki választások előkészületei

Dăncilă: az ütemtervnek megfelelően zajlanak az államelnöki választások előkészületei Románia

Minden az ütemtervnek megfelelően zajlik az államelnöki választások előkészületeit illetően, a külügyminisztérium elküldte külföldre a külhoni szavazáshoz szükséges anyagokat, jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă leváltott kormányfő.

“Figyelemmel kísértem az államelnöki választások megszervezésére tett előkészületeket, hogy megbizonyosodjak, az állampolgároknak lesz lehetőségük élni szavazati jogukkal. A választások megszervezésében illetékes minden intézmény eleget tett a választási törvény által előírt feladatainak, a külügyminisztérium pedig elküldte külföldre a szavazáshoz szükséges anyagokat. Tehát minden az ütemtervnek megfelelően zajlik, annak ellenére, hogy nincs kinevezett belügyminiszterünk” – jelentette ki Dăncilă a kormányülés elején.

Az államelnöki választások első fordulójára a hét végén kerül sor.

A belföldi választók vasárnap reggel 7 óra és este 9 óra között voksolhatnak. A külföldön élő román állampolgároknak pedig három nap áll rendelkezésükre: pénteken 12 és 21 óra között élhetnek szavazati jogukkal, szombaton és vasárnap pedig 7 és 21 óra között.

Rövidebb várakozási idő lesz a határon túli szavazóköretekben

Bizonyosan rövidebb várakozási idő lesz a határon túli szavazóköretekben – nyilatkozta hétfőn Ionel-Sorin Bălan, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) első igazgató-helyettese.

A szakember szerint időt fognak megspórolni azáltal, hogy a pótlistákon szavazókat nem egyenként vezetik be a táblagépekbe, hanem a beszkennelt személyi szám (CNP) alapján a nap végén a számítógép generálja a listát.

Számításaik szerint a májusi választásokon egy személyi igazolvány beszkennelése 15-16 másodpercet vett igénybe.

Bălan szerint a határon túli szavazókörzeteket átlagosan hét, az európaiakat átlagosan nyolc táblagéppel látják el.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.