Felhívás!

Dăncilă: a kormány nem köteles támogatni Kövesi európai főügyészi jelölését

Dăncilă: a kormány nem köteles támogatni Kövesi európai főügyészi jelölését Románia

Nem a kormány javasolta Laura Codruţa Kövesit az európai főügyészi tisztségre, így nem is kötelessége támogatni annak megszerzésében – nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő kedd este azt mondta, a “kormánynak semmi köze ehhez a javaslathoz”.

“Laura Codruţa Kövesit nem mi jelöltük az európai főügyészi tisztségre, és mivel ez nem a kormány által előterjesztett javaslat, nem akarok erről a témáról tárgyalni. (…) Sok olyan tisztség van, amelyet román állampolgárok szereznek meg, a kormány vagy más román hatóságok támogatása nélkül” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, az EU Tanácsának elnökeként Romániának a pártatlan közvetítő szerepét kell betöltenie. “Amikor majd odajutunk, meglátjuk, hogyan szavaznak a tagállamok” – nyomatékosította.

Laura Codruţa Kövesit 2018. július 9-én menesztette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről Klaus Iohannis államfő, gyakorlatba ültetve ezáltal az alkotmánybíróság vonatkozó döntését. A volt DNA-főügyészt ezt követően áthelyezték a főügyészségre, majd megpályázta az európai főügyészi tisztséget, és az előzetes szelekció után az ő neve is felkerült a tisztség megszerzésére legesélyesebbnek tartott jelöltek hármas listájára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.