Felhívás!

Dragnea: Szükség volt az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletre

Dragnea: Szükség volt az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletre Románia

Az igazságügyi törvényeket módosító újabb sürgősségi kormányrendeletre szükség volt, és meghozatalakor tiszteletben tartották az átláthatóság elvét – jelentette ki Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az alakulat országos végrehajtó bizottságának kedd esti ülése után.

Dragnea arról a rendeletről beszélt, amelyet kedd este fogadott el a kormány, és amely az igazságügyi törvényeket módosítja. A jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy a jelenleg tisztségben levő ideiglenes vezetők mandátuma 45 napon belül lejár. A rendelet azt is előírja, hogy ezután bírák is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek.

“Én nem dolgozom a kormánynál. A rendelet szövegét elolvastam, rendjén valónak és szükségesnek tartom. (…) Az eljárás törvényességéről: a törvény nem vonatkozik mindenkire? Johannis úrnak nem kell betartania a törvényt? Az ő családtagjai állítólag éjszaka mennek az ügyészségre, más emberektől eltérően, de még neki is néha-néha be kell tartania a törvényt” – mondta Dragnea arra az újságírói kérdésre válaszolva, miért volt sürgős a rendelet elfogadása.

A PSD elnöke azt is állította, nem volt tudomása arról, hogy ilyen jogszabályt készül elfogadni a kormány, csak utólag látta azt. A koalíció vezetői és az igazságügyi miniszter között hétfőn lezajlott megbeszélésnek nem ez a rendelet volt a témája, hanem arról beszéltek, mi a teendő, ha az államelnök az új miniszterjelöltek kinevezését is megtagadja – jelentette ki Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ezen jogszabály elfogadásakor is tiszteletben tartották-e az átláthatóság elvét, a nagyobbik kormánypárt elnöke azt felelte: “Én azt hiszem, hogy igen. A sürgősségi kormányrendeleteket gyorsan fogadják el.”

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Dragnea kijelentette, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget 45 nap múltán “az fogja vezetni, akit kinevez Románia államelnöke.” Hozzátette: az államfő hatáskörének megfelelően kell hogy eljárjon.

Állítása szerint nem tudja, mi az oka annak, hogy a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály kérte, hogy vehesse át a Tel Drum-dossziét, amelyben Dragnea az egyik fő gyanúsított. “Fogalmam sincs. Nem dolgozom a szóban forgó ügyosztályon” – felelte a PSD elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások