Felhívás!

Dăncilă: a demokrácia fekete napja a mai

Dăncilă: a demokrácia fekete napja a mai Románia

A demokrácia fekete napjának nevezte a hétfői napot Viorica Dăncilă távozó miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt követően, hogy a parlament bizalmat szavazott Ludovic Orban kormányának.

A PSD központi székhelyén nyilatkozó Dăncilă azt mondta, az, ami hétfőn a parlamentben történt, az a Johannis elnök által irányított “politikai játszmák és manőverek megkoronázása” volt. “Ma kiteljesedett Johannis elnöknek a végrehajtó hatalom kisajátítását célzó illegitim hadjárata, teljesült az a vak vágya, hogy hatalomra juttassa saját kormányát, amelyet politikailag irányíthat. A demokrácia fekete napja a mai, amelyen Johannis elnöknek – aki lábbal tiporta az alkotmányt, és teljesen figyelmen kívül hagyta az alkotmánybíróság döntéseit – sikerült a Victoria-palotába juttatnia katonáit” – fogalmazott a PSD elnöke.

Dăncilă kiemelte, a miniszterjelöltek között továbbra is fellelhetők olyan személyek, akiket a meghallgatás után elutasítottak a parlamenti szakbizottságok. “Ez egy előzmény nélküli helyzet, amely ezen agresszív jelölt, Klaus Johannis cinizmusáról tanúskodik, illetve arról, hogy ő és kormánya csúfot űznek az állam intézményeiből és a törvényből. Van egy demokráciaellenes és egy alkotmányellenes elnökünk, de ennél is súlyosabb az, hogy olyan elnökünk van, aki a román emberek ellen dolgozik” – tette hozzá.

A szociáldemokraták államfőjelöltje ugyanakkor ismét rámutatott, továbbra is várja Johannis elnököt egy nyilvános vitára, hogy mondja el az embereknek, mit tett “elhibázott mandátuma alatt”.

Újságírói kérdésre válaszolva Dăncilă elmondta, nem fogja fogadni a Victoria-palotában a miniszterelnöki tisztségben őt váltó Ludovic Orbant, mert “Johannis biztosan megmutatta már neki az utat”, a miniszterek azonban jelen lesznek az átadás-átvételen.

Hétfői ülésén bizalmat szavazott a parlament a Ludovic Orban vezette kormánynak. Az összesen 465 törvényhozó közül 240-en támogatták az Orban-kabinet beiktatását.

Kizárták a PSD-ből az Orban-kormányt megszavazó törvényhozókat

Az Orban-kormánynak bizalmat szavazó szociáldemokratákat már mind kizárták a PSD-ből, nyilatkozta hétfő este Viorica Dăncilă.

A PSD elnöke azt mondta: pártja hétfőn hivatalosan ellenzékbe vonult, és teljes komolysággal fog megfelelni új szerepének.

“Az Országos Végrehajtó Bizottság döntése értelmében máris kizártunk mindenkit a PSD-ből, aki árulást követett el ezen a szavazáson” – jelentette ki Viorica Dăncilă, aki ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a PSD a lehető “legnehezebb” ellenzéke lesz az Orban-kormánynak.

“Egyetlen tétjük volt, hogy buktassák meg a nyugdíjakat és fizetéseket megnövelő PSD-kormányt, azt a pártot, amely emelte a minimálbért, csökkentette az áfát, növelte a bruttó hazai terméket, minden megyei kórházban beruházásokat eszközölt, és több mint 16.000 helyi közösségi befektetési programot valósított meg.(…) Ennek a kormánynak csak az a célja, hogy új mandátumhoz juttassa Iohannist, nem pedig az, hogy kormányozzon, márpedig ez a demokrácia borzalmas megsértése” – vélekedett Dăncilă. A volt kormányfő szerint Románia államelnöke diktátorként viselkedik, aki megsemmisít minden erőt, minden elvet és minden törvényt, amely távol tarthatja őt a hatalomtól.

“Klaus Iohannisnak sikerült megbuktatnia a PSD-kormányt, de soha nem lesz képes elérni, hogy megszűnjön ez a párt, amely gondoskodik a románokról, és amely képviseli azokat, akiknek képviseletre és támaszra van szükségük” – nyilatkozta a PSD elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.