Felhívás!

Letette a hivatali esküt a Ludovic Orban vezette új kormány

Letette a hivatali esküt a Ludovic Orban vezette új kormány Románia

Letette a hivatali esküt hétfőn a Ludovic Orban vezette új kormány, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai és független szakértők vesznek részt.

Az Orban-kabinet hivatalba lépése csaknem három éves “kártékony” szociáldemokrata (PSD) kormányzásnak vet véget – mondta a beiktatási ünnepség végén Klaus Johannis államfő. A közelgő elnökválasztáson második mandátumra pályázó elnök szerint a PNL-kormány beiktatásával Románia esélyt kapott az “újjáépítésre”.

Johannis szerint legitim és bölcs döntést hoztak a román parlament azon tagjai, akik bizalmat szavaztak a mandátumok alig 20 százalékával rendelkező PNL kisebbségi kormányának. Úgy vélekedett: a román választók a májusi európai parlamenti választáson és népszavazáson világossá tették, hogy “elegük van a PSD-ből”, egy igazságos Romániát és a korrupció elleni harc folytatását akarják. Johannis szerint a parlament ezzel a politikai jelzéssel összhangban váltotta le a Dăncilă-kormányt és szavazott bizalmat az Orban-kabinetnek.

Az elnök szerint az általa és az eddigi ellenzék által folytatott politikai háború egy fontos “szakaszgyőzelméről” van szó, de a PNL-kormánynak fontos feladatai lesznek az elnökválasztás, és a jövő évi önkormányzati, illegve – esetleg előrehozott – parlamenti választások “logisztikai és politikai” előkészítésében.

Ludovic Orban miniszterelnök valóságos csodának nevezte, hogy annak a hét különböző politikai erőnek az összefogását, amely lehetővé tette a PSD-kormány leváltását és az általa vezetett kabinet beiktatását. Orban arról biztosította az – eddigi PSD-kormányokkal éles konfliktusban álló – államfőt, hogy Románia kormánya ezentúl partnere lesz az ország fejlődését célzó projektjei megvalósításában.

Johannis a beiktatási szertatás után elkísérte az Orban-kabinetet a kormánypalotába, ahol – egy közös fotó és egy rövid, bíztató nyilatkozat erejéig – az új kormány első informális ülésén is részt vett, ezzel is jelezve, hogy ő is “sajátjának” tekinti volt pártja, a PNL kormányát.

Az Orban-kabinet összetétele a következő: miniszterelnök – Ludovic Orban, miniszterelnök-helyettes – Raluca Turcan, pénzügyminiszter – Vasile-Florin Cîţu, belügyminiszter – Marcel Ion Vela, külügyminiszter – Bogdan Aurescu, igazságügyi miniszter – Cătălin Predoiu, védelmi miniszter – Ionel Nicolae Ciucă, gazdasági, energiaügyi és üzleti környezetért felelős miniszter – Virgil-Daniel Popescu, szállításügyi, távközlési és infrastruktúráért felelős miniszter – Lucian Nicolae Bode, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – Nechita-Adrian Oros, környezetvédelmi, erdő- és vízügyi miniszter – Costel Alexe, közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszter – Ion Ştefan, európai alapokért felelős miniszter – Ioan Marcel Boloş, egészségügyi miniszter – Victor Sebastian Costache, oktatásért és kutatásért felelős miniszter – Cristina Monica Anisie, művelődési miniszter – Bogdan Gheorghiu, ifjúsági és sportminiszter – Marian Ionuţ Stroe, munkaügyi és szociális védelmi miniszter – Violeta Alexandru.

Johannis: sok sikert kívánok az önök – sajnos rövid – mandátumához

Sok sikert kívánt Klaus Johannis államfő hétfőn az Orban-kabinet tagjainak.

Az államfő gratulált az új kormányfőnek és a beiktatott minisztereknek, és sajnálatát fejezte ki, hogy csak rövid mandátumuk lesz.

“Nem lesz teljes, négyéves mandátum, hanem valamivel rövidebb, de kompenzálásképpen nehezebb lesz” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában lezajlott eskütételi ceremónián.

Johannis beszédében kiemelte, a PNL-nek sikerült meggyőznie az ellenzéki pártokat, hogy közösen alakítsanak többséget a parlamentben, sikerült meggyőznie elegendő törvényhozót, hogy szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, leváltva ezáltal a PSD-kormányt, majd pedig hogy szavazzanak bizalmat az Orban-kormánynak. “Ez nagyon nagy megvalósítás, és hangsúlyozni szeretném, hogy ami ma történt, hiteles demokráciagyakorlat: a parlament szavazattöbbséggel félreállított egy kormányt, majd újabb szavazattöbbséggel bizalmat szavazott egy másik kabinetnek” – mondta.

Az államfő ugyanakkor gratulált az USR, a PMP, az RMDSZ, az ALDE, a nemzeti kisebbségek, a Pro Románia és a PSD azon törvényhozóinak is, akik megszavazták a parlamentben a kormány beiktatását.

Johannis rámutatott, az új kormánynak rövid mandátuma alatt számos égető problémát meg kell oldania. Ezek között említette az idei költségvetés lezárását, a jövő évi büdzsé előkészítését, az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos vita újraindítását, “mert meg kell javítani azt, amit a PSD elrontott”. Emellett – tette hozzá – elvárja az Orban-kabinettől a korrupcióellenes küzdelem bátorítását, és a soron következő három választás – államelnöki, helyhatósági és parlamenti választások – átlátható, korrekt és hatékony megszervezését.

Az államfő ismét bírálta a PSD-féle “toxikus kormányt”, hangsúlyozva, hogy a szociáldemokraták okolhatók azért, amiért az elmúlt 30 évben Románia nem fejlődött olyan ütemben, ahogyan elvárható lett volna.

Orban Johannishoz: mától partnerre fog lelni Románia kormányában

Mától megbízható partnerre fog lelni a kormányban – biztosította Ludovic Orban miniszterelnök Klaus Johannis államfőt, miután az új kabinet tagjai letették a hivatali esküt.

“Mától partnerre fog lelni Románia kormányában, egy megbízható partnerre, amely készen áll csatlakozni erőfeszítéseihez, a Románia fejlesztését célzó elképzelések gyakorlatba ültetéséhez, azoknak a programoknak és projekteknek a kivitelezéséhez, amelyek révén Románia visszatérhet a helyes útra” – fogalmazott Orban a Cotroceni-palotában tartott ceremónián.

Orban szerint “kisebb csodaként” könyvelhető el, hogy hét politikai pártnak és parlamenti frakciónak sikerült összefognia és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával menesztenie a kormányt, majd egy újabb csoda történt azzal, hogy a parlament bizalmat szavazott az új kabinetnek. “Gondoljanak bele, hogy a Nemzeti Liberális Párt, amely vállalta a kormányzás felelősségét, mintegy 20 százalékos arányban van jelen a parlamentben, és ennek ellenére a törvényhozás bizalmat szavazott nekünk” – fogalmazott.

A miniszterelnök köszönetet mondott az USR, az ALDE, a PMP, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségek, valamint a Pro Románia azon törvényhozóinak, akik megszavazták a kormány beiktatását.

Orban hangsúlyozta, nehéz út áll kormánya előtt, hiszen ki kell mozdítaniuk a holtpontról számos projektet, amelyek eddig stagnáltak, akadályozva ezáltal az ország fejlődését. A legfontosabbak között említette a közlekedési infrastruktúrával és az egészségüggyel kapcsolatos terveket, illetve a haderőfejlesztési programot. Ugyanakkor biztosította az államfőt, hogy a kormány partnere lesz a Románia nemzetközi szerepének megerősítését célzó törekvéseiben, az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség keretében sorra kerülő kezdeményezésiben és a Művelt Románia elnevezésű projektben is.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.