Hirdetés
Hirdetés

Dan Tănasă most a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákat kifogásolja

Dan Tănasă most a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákat kifogásolja Románia

Dan Tănasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője feljelentette “az illetékes hatóságoknál” a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt a városközpontban elhelyezett kétnyelvű utcanévtáblák miatt.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus keddi Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy a marosvásárhelyi ítélőtábla korábban jogerős ítélettel hatályon kívül helyezte a kétnyelvű utcanévtáblák elhelyezéséről szóló helyi tanácsi határozatot.

“Most érvényes helyi tanácsi határozat és a törvényes lépések betartása nélkül az RMDSZ vezette helyhatóságok az éj leple alatt lecserélték az utcanévtáblákat” – írta Tănasă, megengedhetetlennek nevezve a városháza intézkedését.

A politikus közölte, hogy az esetről értesítette “az illetékes hatóságokat”, és reményét fejezte ki, hogy csak egy “elszigetelt incidensről” van szó. Tănasă ugyanakkor bírálta a helyi önkormányzatot, amelynek szerinte a “kényszeres területmegjelölés” helyett inkább a helyi tömegközlekedés fejlesztésével, parkosítással és a város gazdasági vonzerejének növelésével kellene foglalkoznia.

Soós Zoltán, a város élére egy éve választott független polgármester az MTI-nek adott nyilatkozatában a normalitás jelének tekintette, hogy egy több éve érvényben levő tanácshatározat alapján nekiláttak az utcanévtáblák lecserélésének.

Hozzátette: az új zománcozott táblák kivitelezésére közbeszerzést írtak ki. A kék színű táblákon felül románul, alul pedig magyarul szerepel fehér betűkkel az utca neve, és a tábla jobb oldalán azt is feltüntették, hogy milyen házszámok találhatók a következő utcasarokig. Hozzátette: egyelőre a belváros utcáinak, tereinek a tábláit cserélték ki, de folytatják a munkát.

Soós Zoltán polgármester Dan Tanasă bejegyzésére reagálva annak a jeleit vélte felfedezni, hogy Marosvásárhely lett Dan Tanasă “újabb túlélési helyszíne”. Magyarázatként hozzátette: Tanasă és társai abból élnek, hogy szítják a nemzetiségek közötti feszültséget.

“Mi nem fogunk ettől elállni, ha kell hozunk újabb tanácshatározatot, amely alapján folytatjuk a kétnyelvű táblák kihelyezését, hiszen ez a normalitás Marosvásárhelyen. Sok erdélyi településen vannak kétnyelvű utcanévtáblák. Gondolom, hogy nem lesz semmi jogi akadálya annak, hogy ezt itt is megvalósítsuk” – jelentette ki a polgármester.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások